Новини

Зарплати українців підвищать з 2020 року, хто отримає надбавку

В Україні розробили новий Кодекс законів про працю, щоб замінити прийнятий ще в 1971 році КЗпП. Також Кабінет міністрів України вже встиг схвалити законопроєкт про працю.

Так, у новому законі “Про працю” всього 98 статей і досить об’ємні прикінцеві положення, які вносять зміни або відміняють кілька десятків законів, в тому числі й чинний КЗпП.

Новий трудовий кодекс

Голова Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський, керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин і віце-президент з питань економічної політики в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП) Віктор Скаршевський розповіли кого чекає покращення і на скільки зростуть доходи..

Три спеціалісти з чотирьох прогнозують зростання зарплати за квартал на 700-900 грн, або до 11600-11800 грн.

“Збільшення заробітків пов’язане з подальшою індексацією зарплати в корпоративному і державному секторі (щорічний перегляд соцстандартів) і необхідністю утримувати персонал на тлі відтоку кадрів за кордон”, – говорить Забловський.

Скаршевський також зазначив, що тривала трудова міграція провокує дефіцит робочої сили в Україні, і вимушене збільшення зарплат.

“Так як дане підвищення викликане не підвищенням продуктивності праці і створення високооплачуваних робочих місць, а дефіцитом робочої сили, темпи зростання зарплат будуть скорочуватися”, – прогнозує Скаршевський. – Тим не менш, середня зарплата в березні 2020 р. може досягти 11500-11800 грн”.

Шевчишин, навпаки, впевнений, що політика стримування трудових мігрантів шляхом підвищення їх окладів вже буде надавати невеликий вплив. А головний фактор зростання заробітків в 1 кварталі – щорічне підвищення мінімальної зарплати до 4723 грн у січні (+550 грн), яке тягне за собою збільшення всіх окладів у держсекторі.

Встановлена доплата за роботу у важких, шкідливих і небезпечних умовах праці (не менше 4% від зарплати). Скасована натуральна оплата праці за рішенням роботодавця, лише грошима.

Leave a Comment