Важливо Волинь Новини

У Луцьку відкрили кордодром. ФОТО

В обласному центрі Волині відбулося урочисте відкриття кордодрому Луцького центру науково-технічної творчості учнівської молоді  для запуску кордових автомобілів у приміщенні.

Відкриття відбулося у п`ятницю, 10 січня, у приміщенні Палацу учнівської молоді, де діє Луцький центр науково-технічної творчості учнівської молоді.

Директор Ігор Данильчук зазначив, що протягом трьох років кордодром був для працівників та вихованців центру науково-технічної творчості мрією. Адже з відкриттям гуртка автомоделювання, виникла потреба у майданчику для випробування моделей. Раніше діти займалися просто у фойє, але там – непідходяще покриття.

“Завдяки фанатам своєї справи, працівникам нашого центру,  при підтримці управління освіти Луцької міської ради нам вдалося це зробити. Я думаю, що наші вихованці тішитимуть усіх своїми результатами”, – сказав директор закладу.

Один із українських найстарших моделістів, Ігор Сафіяник зазначив, що місто Луцьк має надзвичайно великі традиції в автомодельному спорті. Адже Олексій Крищук на Волині організував автомодельний спорт один із перших в Україні. Моделіст зі Стрия пригадав, що вперше в Луцьку він змагався у 1968 році на березі річки Стир у ротонді.

“Рекорд України – 79 кілометрів за годину. Надіюся, що хтось тут цей рекорд поб`є”, – сказав досвідчений моделіст.

Відкривали кордодром заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, найдосвідченіший та наймолодший автомоделісти – Ігор Сафіяник і семирічний Дмитро Куденко. Автомобіль Дмитра, показав непоганий результат – 75 км/год.

Після урочистого відкриття на кордодромі сьогодні відбуватиметься чемпіонату міста Луцька з автомодельного спорту. До слова, у змаганнях взяли участь 10 команд, серед яких не тільки луцькі спортсмени, а й юні автоконструктори з інших міст. Зокрема, зі Стрия.

Вже 11 січня оголосять переможців та вручать подарунки всім учасникам турніру.

Довідка:

Кордова автомодель — спеціальна швидкісна модель автомобіля з двигуном, яка рухається по колу на кільцевому треку, та утримується сталевою ниткою (кордом). Моделі запускають з метою досягнення максимальної швидкості, сьогоднішні рекорди сягають понад 340 км/год. Кордові автомоделі є одним найстарішим видом автомоделізму.

Моделі рухаються на двигунах, які підключаються до джерела живлення 12 Вольт. Автомобіль рухається, набирає швидкість. Модель повинна зробити 6 кіл, тобто – 100 метрів. Коли дитина вважає, що її автомобіль набрав максимальну швидкість, вона натискає спеціальну кнопку і результат фіксується.

Діти виготовляють моделі на гуртку, самостійно регулюють їх та налаштовують.

Leave a Comment