Новини

Як банки будуть фінансувати купівлю землі

Про це розповів керівник корпоративних проектів і партнерства «Райффайзен банку Аваль» Микола Волков, пише Latifundist.com.

«Якщо у аграрія немає кредитів, він може викупити свій земельний банк тільки в розмірі 20%. Це максимальна можливість, яку банк може запропонувати. У свою чергу, якщо у аграрія є діючі кредити, потенційний ліміт на купівлю землі буде знижений, що забезпечить покупку не більше 10% свого земельного банку», — розповів Микола Волков.

За різними оцінками, зараз близько 10% пайовиків готові продати землі, і перші угоди купівлі-продажу переважно пройдуть за власні гроші аграрія.

«Банківський сектор в особі іноземних банків не буде фінансувати землю, як ломбард. Банк свого часу поніс втрати на ринку кредитування іпотеки, щоб не повторювати цей досвід з ринком землі, головним критерієм при ухваленні рішення про кредитування буде фінансовий стан клієнта, його ми будемо ретельно перевіряти. Тобто де-то ми навіть можемо фінансувати без забезпечення, але фінансовий стан і ділова репутація для нас—ключове», — зазначив експерт.

За його словами, банк хоче кредитувати консолідовані ліквідні масиви землі. Банки з обережністю ставляться до купівлі земельних ділянок частинами.

«Немає розуміння, яка у них буде ліквідність. Ми можемо кредитувати «шахматку» до тих пір, поки не натрапимо на перший проблемний кейс. До речі, можливість купувати консолідовані масиви з високою часткою ймовірності з’явиться на базі держземель», — зазначив Микола Волков.

Він вказав, що при купівлі землі неминуче виникнуть додаткові витрати. У першу чергу безпосередньо ціна землі, плюс податки. Так, якщо ділянку оформляється у нотаріуса, то йому йде 1%, 5% — податок ПДФО, 1,5% — військовий збір (тобто додатково 7,5%). Якщо через аукціони — додатково 4%. Плюси витрати на організацію всього цього процесу. На його думку, аграрій повинен знайти власників земельних ділянок, організувати їх під’їзд, все це коштує грошей.

«А ще застава та іпотека, і всі перевірки, які банк повинен провести. Причому треба розуміти, що придбання земельної ділянки у власність може відбуватися для однієї фізичної особи в різних частинах України. Тобто перевірка може здійснюватися в момент оформлення угоди. І це треба відрегулювати, так як можуть виникнути судові суперечки», — додав Микола Волков.

Читайте наші новини у мережі Facebook

 

Leave a Comment