Новини

“Скоро ми відмовимось від інтернатів”: парламентар про перехід до сімейної форми виховання сиріт в Україні

Чудова новина: Україна, нарешті, планує позбутися такого сумного пережитку минулої епохи, як дитячі будинки. У кожної дитини повинна бути сім’я, і ​​забезпечити її всім дітям, які з яких-небудь причин втратили батьків – одна з головних задач держави“, – написав народний депутат Олександр Фельдман на своїй сторінці в Facebook.

Коментуючи заміну інтернатної форми виховання на сімейну, Олександр Фельдман також висловив надію, що шестирічна програма переходу на сімейні форми виховання “дитбудинківських” дітей спрацює, і суспільство нарешті зробить серйозний крок до того, щоб відповідати цивілізованим стандартам сучасного світу. Політик також зазначив, що готовий і далі всіляко підтримувати цю ініціативу.

Ми йдемо до цього, нехай і не так швидко, як хотілося б, уже давно: більше десяти років тому за моєю ініціативою було запроваджено принцип “гроші ходять за дитиною”, завдяки якому держава перейшла до фінансування потреб конкретних дітей, а не казенних установ. Постійно вносить свій внесок у вирішення проблеми сирітства і наш благодійний фонд. Підтримка прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу – єдиний ефективний шлях вирішення проблеми сирітства. Вірю, що спільними зусиллями держави і громадських, благодійних організації ми, нарешті, пройдемо його до кінця“, – написав Фельдман.

Нагадаємо, що відповідно до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей з 2020 року в Україні почнеться активна фаза реформи інтернатів. Поступово дитячі будинки будуть закривати. Замість утримання інтернатів держава буде підтримувати сім’ї та розвивати сімейні форми виховання. Для цього в громадах почнуть створювати соціальні послуги, які будуть надаватися сім’ям з дітьми за місцем проживання, щоб дитину не доводилося віддавати в інтернат.

Відзначимо, що кілька років тому Верховна Рада ухвалила закон для дітей-сиріт, в якому лежить принцип “гроші ходять за дитиною”. Діти і працівники будинків-інтернатів досі називають його “Законом Фельдмана”.

.

Читайте наші новини у мережі Facebook

Leave a Comment