Важливо Волинь Новини

Волонтери висловили недовіру Петрочуку: чому для фінансування КП “Ласка” досі не знайшли коштів?

Комунальне підприємство “Ласка” – це місце, яке вже понад 3 місяці виживає за кошти небайдужих лучан та волонтерів. Впродовж цього періоду луцькрада так і не виплатила кошти підприємству за відлов та стерелізацію безпритульних тварин, а про фінансування їжі для тварин, яких утримують на території КП мова навіть не йде.

Окрім цього на території комунального підприємства є й екологічні проблеми, а саме – відсутність каналізації. Працівники “Ласки” вимушені користуватись старим дерев’яним туалетом, а уся вода, яку викостовують на території, просто стікає в землю.

Читайте також: Чи потрібен Луцьку відлов собак: вся правда про роботу підприємства “Ласка

“На території комунального підприємства і досі немає водовідводу та каналізації, працівники згідно певної специфіки своєї роботи не мають де нормально вимити руки, прийняти душ та що й казати, в нормальний сучасний туалет і то немає де сходити (існує лише звична дерев’яна сільська споруда типу сортиру)”, – наголошують волонтери.

З усіма наболілими питаннями волонтери прийшли на громадські слухання проекту бюджету Луцька на 2020 рік.

Найперше волонтерка Надія Красовська поцікавилась, чому досі не профінансували каналізацію на КП “Ласка”, адже це напряму стосується екології міста.

Директор департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова відповіла, що поки підключити КП до центральної кагалізації неможливо.

“Були проведені обстеження навколо КП “Ласка” для того, щоб підключити підприємство до центральної каналізації і виявилось, що вітку треба прокладати з погодженням всіх мешканців, які мешують з підприємством, але це нереально, бо це приватні території”

На питання волонтерів, то що ж робити працівникам, Лілія Єлова відповіла, що це питання вивчається більш детально, і тоді буде прийняте рішення.

Ще одне наболіле питання озвучила волонтерка Юлія Сухоставська.

“Підприємство 3 місяці надавало місту послуги з відлову та стерилізації – за благодійні кошти, що збирали у людей. Коли місьрада відновить фінансування?”

На що конкретної відповіді від директорки департаменту фінансів та бюджету не прозвучало. Ліліія Єлова лиш відповіла, що в цьому році до бюджету внесуть зміни і розглянуть можливість відновлення фінансування.

Через таку байдужість міста до КП “Ласка” та долі його підопічних волонтери створили петицію до в.о. Луцького міського голови Григорія Пустовіта щодо забезпечення гідного фінансування КП «Ласка», яка за 3 дні понад 300 підписів.

У нашому м. Луцьку з кінця 2012 року діє комунальне підприємство «Ласка». На жаль, за ці 7 років місто не змінило свого ставлення до нього. Це підприємство і досі сприймається, як щось другосортне, збиткове та неварте уваги, лише як територія, на якій мешкає близько 300 безпритульних тварин.”, – йдеться в документі.

У зверненні волонтери запропонували закласти в бюджет Луцької територіальної громади на 2020 рік кошти для виконання наступних заходів, які частково були заплановані «Програмою регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Луцьку на 2019-2020 роки»:

“Так, воно (КП “Ласка”, ред.) збиткове, так, воно непривабливе, але є сфери, які завжди будуть дотуватися з місцевого бюджету. Проте це не означає, що люди, які там працюють, не варті уваги, гідної заробітної плати, безпечних і екологічних умов праці та умов перебування, а тварини, які не зі своєї волі змушені поки там знаходитись на постійній умові, не варті гуманних умов утримання підчас післяопераційної перетримки, в період одужання від хвороб. Та якщо ми хочемо звести до мінімуму видатки на утримання цих безпритульних тварин з міського бюджету, місто має для цього зробити початковий внесок, щоб закласти фундамент для майбутніх прибутків діяльності підприємства «Ласка»”, – наголосили волонтери.

Люди зауважили, що найближчі роки безпритульні тварини з вулиць Луцька нікуди не зникнуть, а на КП «Ласка» саме і покладені функції створення комфортних умов співіснування тварини та людини у місті. Тому гідне фінансування підприємства та його розвиток мають бути закладені на наступні роки.

“Ми передамо ці пропозиції щодо фінансування на Григорія Пустовіта через ЦНАП”, – розповіла волонтерка Юлія Сухоставська.

Окрім пропозицій щодо фінансування “Ласка”, лучани висловили недовіру до роботи заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Петрочука Костянтина у питаннях співпраці з новим керівництвом КП «Ласка».

“Вимагаємо усунення його від кураторства цим підприємством та призначення іншого працівника, шляхом залучення волонтерів та мешканців м. Луцька до обговорення нової кандидатури на громадських слуханнях.”

Читайте наші новини у мережі Facebook

Leave a Comment