Без категорії Новини

Як на Волині зросли ціни. Олія на 43%, масло – на 35.

За прогнозами Національного банку, інфляція сповільниться наприкінці цього року до однознакових рівнів. Якщо порівнювати з липнем, то в середньому на Волині індекс споживчих цін знизився на 0,1%. А з початку року склав 5,8%. Проте це середній показник. Бо якщо в одній групі товарів зростання цін незначне, то в інших подорожчання сягало 30-40%. Про це повідомляє ІА Волинські новини

Продуктовий кошик все дорожчає

Рекордсменами з темпів зростання цін цього року стали олія та цукор. Так, соняшникова олія у серпні, порівняно з груднем минулого року, подорожчала на 43,4%. Проте це не рекордна ціна: піку вона сягала у липні і зростання склало 49,3%. У серпні ціна навіть дещо знизилась.

Натомість цукор цього року дорожчає стабільно: у серпні він подорожчав на 35,9%, що на 5,3% більше, аніж у липні.

Причин такого зростання цін на внутрішньому ринку кілька. По-перше, збільшення експорту цукру та олії за кордон і зростання цін на світовому ринку на ці продукти. Агенція ООН з питань харчів та сільського господарства ((FAO), яка відстежує, як змінюються ціни на зерно, олію, молочні продукти, м’ясо та цукор по всьому світу, відзначала, що у травні ціни на базові харчі зросли майже на 40%

По-друге, згідно з даними Українського клубу аграрного бізнесу, обсяги виробництва цукру в Україні скоротилися вдвічі. А торік був неврожай, що спричинило й дефіцит.

Чи знизяться ціни на сільгосппродукцію, у тому числі й олію та цукор, залежить і від цьогорічного врожаю. Та якщо українські трейдери вирішать ще повніше включитися у розв’язання питання продовольчої світової кризи, про яку ще торік заявила ООН, то цілком імовірно, що експорт сільгосппродукції може зрости ще, дефіцит продуктів збільшиться, а ціни полізуть і далі вгору.

Тут, звісно, є можливості державного регулювання, якщо уряд захоче впроваджувати заходи продовольчої безпеки. Щоправда, таких намірів поки що не озвучували.

Олія і цукор не єдині продукти, які подорожчали. На 11,4% подорожчало масло, на 9,3% – фрукти, на 8,3% – овочі. Хліб подорожчав на 8,3%. Зросли у ціні алкоголь і тютюнові вироби: на 4,2% та 10,9% відповідно.

Січневий стрибок ЖКГ, подорожчання палива і падіння цін на одяг та взуття

З початку року волиняни живуть у новій тарифній реальності. Ціни на послуги сектору ЖКГ зросли подекуди на понад 30%.

Зокрема, ще у січні подорожчала електроенергія на 36%, водопостачання на 20,2%, каналізування – на 18,3%. Утримання та ремонт житла зросли на 7,4%, що на 1,9% вище, ніж у липні.

У сфері транспорту також відбулося зростання. Особливо суттєво – на 25,9% – у серпні подорожчало пальне і мастильні матеріали, порівняно з груднем минулого року.

Як інформує enkorr.ua, роздрібні ціни на пальне продовжують зростати. Згідно з даним щоденного моніторингу Консалтингової групи «А-95», пише видання, 15 та 16 вересня середня ціна по країні бензину А-92 зросла на 5 коп./л і склала 29,29 грн/л, бензин А-95 здорожчав також на 5 коп./л – до 30,17 грн/л, а дизельне пальне – на 4 коп./л, до 28,42 грн/л.

Напередодні, 14 вересня, Мінекономіки оприлюднило нові розрахунки середньої вартості бензину і дизпалива, від якої АЗС можуть встановлювати свою націнку. Розрахункову ціну для бензину підвищено до 26,61 грн/л, а дизпалива – до 22,32 грн/л. З урахуванням націнки, максимальна ціна бензину не має перевищувати 31,61 грн/л, а дизпалива – 29,32 грн/л.

Натомість одяг та взуття на тлі загального зростання значно подешевшали. Максимальне збільшення цін на 6,3% було у квітні. А в серпні ціна, порівняно з груднем минулого року, впала на 4%, хоча це не найнижча позначка. Найнижчі ціни на одяг і взуття фіксували у лютому.

У найближчому майбутньому експерти прогнозують осінню стабільність цінової політики, особливо на продукти харчування, у зв’язку зі збором врожаю, пише Радіо Свобода. Та у наступні роки індексу зростання споживчих цін на мінімальному рівні 1-3% не варто чекати. У затвердженому урядом проекті державного бюджету на 2022 рік передбачають зростання економіки на 3,8%, інфляцію на рівні 6,2% та середньорічний курс 28,6 грн/дол. А відповідно до ухваленої бюджетної декларації, у 2023 році інфляцію прогнозують на рівні 5,3%, в 2024 році – 5%.

Leave a Comment