Без категорії Важливо Волинь Новини

“Їздіть зі своїм або платіть 30 грн.!”: луцькі таксисти про новий закон

Введення  штрафів за порушення правил перевезення дітей, відповідно новоприйнятого закону, лучан застало зненацька. Багатодіті сім’ї задумалися про зміну машини, оскільки на задньому сидінні легкового авто може поміститися не більше, ніж два автокрісла. Проте, найбільш незрозумілою є ситуація із поїздками з дітьми у таксі.

Лучанка, молода мама Марина, синочку якої нещодавно виповнилось 6 місяців розповідає: “Виклакала вчора таксі, сказала, що буду з дитиною до року, приїхав автомобіль із автокріслом…проте нам потрібна автолюлька! Таксист всю дорогу скаржився, що за власні кошти – 3 тисячі гривень – придбав автокрісло, і що то за закони такі, нічого неясно і нерозписано… За поїздку він взяв плюс 30 грн. за автокрісло…яке нам не підходило… Мовляв, значить, їздіть зі своїм. То що то за закони такі???”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Старість не омине”: майже 40 років нікого не цікавила доля геріатричного пансіонату у Луцьку

Тож ми вирішили запитати у диспетчера луцької служби таксі, що ж вимагають від водіїв наразі і як приймають замовлення, відповідно із новим законом. Почули наступне:

“Ми рекомендуємо нашим водіям не виконувати поїздки, якщо серед пасажирів є діти до 12 років або діти, зріст яких менше за 145 сантиметрів (навіть у супроводі дорослих), у випадку, коли авто водія не обладнано дитячим автокріслом. Однак пасажири з дітьми можуть встановити своє автокрісло під час поїздок”.

Варто відзначити, що водії таксі, на яких лягає відповідальність за перевезення дітей у салоні їхнього автомобіля, виступили проти цього закону.

Голова таксомоторної асоціації Андрій Антонюк зазначив, що у ПДР немає встановленого переліку засобів для перевезення дітей, а є лише загальне визначення “спеціальних засобів” для пристібання дітей. Крім цього, Антонюк пояснює, що згідно із цими правилами, пасажирам таксі дозволено не пристібатися.

Також Антонюк вважає, що водії таксі не будуть дотримуватися нового закону, оскільки їм складно його виконувати.

Також дитяче крісло не так просто встановити. Більше того, залежно від віку дитини існують різні крісла. Є три види. При цьому возити три крісла в багажнику неможливо. Навіть одне. Адже потрібно місце для валіз. А як бути в ситуації, коли потрібно везти сім’ю із двома дітьми різного віку? Цей закон виконати неможливо“, – заявив Антонюк.

Тож як виконати вимоги закону, якщо в ньому немає конкретики, неясно всім сторонам, і однозначно потребує доопрацювання. Можливо, “турбо-режим”, про який не раз говорили депутати ВР, не зовсім правильний напрямок у законотворенні?

Читайте наші новини у мережі Facebook

Leave a Comment