Великий піст в 2020 році розпочнеться 2 березня і триватиме до 18 квітня.
Великдень випадає на неділю, 19 квітня. Це найсуворіший піст з усіх, які віруючі дотримуються протягом року. В його основі лежить історія Ісуса Христа, який провів 40 днів в пустелі без води і їжі, долаючи різні спокуси.
У чому особливість Великого посту, що можна і не можна їсти.
Особливості Великого посту
Найголовніше значення посту – очищення душі і тіла. Першорядне значення приділяється людським чеснотам. У дні посту не можна лихословити, засуджувати, сумувати, здійснювати погані вчинки. У всьому слід дотримуватися помірності, утримуватися від святкувань і любовних утіх. У період посту не можна вінчатися в церкві і вступати в шлюб.
Весь вільний час приділяється духовній літературі, молитві і роздумам.
Великий піст серед віруючих можна не дотримуватися дітям до 12 років, людям похилого віку, людям з хронічними захворюваннями і вагітним.
Що можна і не можна їсти
У Великий піст під забороною всі молочні і кисломолочні продукти (вершкове масло, сметана, кефір, молоко, сир, йогурти і т.д), яйця, м’ясо та м’ясні продукти, риба, морепродукти. Тобто всі продукти тваринного походження, а також алкоголь.
В основі пісного меню – овочі, фрукти, зелень, горіхи, супи та каші. Крупи – важлива частина харчування в піст. Можна готувати всі види круп, однак такі страви готують на воді. Овочі вживають у вареному, тушкованому, запеченому і сирому вигляді, роблять салати, рагу. Білок можна заповнювати за рахунок грибів, бобових, горіхів, баклажанів, гречки і тофу.
Пост слабшає тільки на Благовіщення 7 квітня і у Вербну неділю 12 квітня. Тоді дозволена риба і трохи вина.
Великий піст 2020 року, харчування по днях
Найсуворіші тижні Великого посту – перший і останній. Повне утримання від їжі – в понеділок першого тижня посту, 2 березня, а також в п’ятницю останнього тижня (17 квітня в Страсну п’ятницю). У вівторок, 3 березня, дозволяється їсти чорний хліб або зернові хлібці з водою.
По понеділках, середах і п’ятницях передбачено сироїдіння. Вся їжа повинна бути холодною (не бути термічно обробленою), без рослинного масла.
По вівторках і четвергах можна їсти гарячі страви без олії. По суботах і неділях – гарячу їжу з додаванням олії. Виняток – субота, 7 березня, в перший тиждень посту.