Важливо Новини

Українці можуть втратити субсидії: кого торкнеться

Під час перевірки одержувачів субсидій та інших соціальних виплат українці можуть позбутися допомоги.

Причина може ховатися у Законі про верифікацію та моніторинг державних виплат, який президент України підписав 19 грудня 2019 року, передає “НВ“.

Нагадаємо, що виплати українцям будуть проводитися лише після того, як держава перевірить їхні банківські рахунки, рухоме і нерухоме майно, а також, чи їздили вони за кордон.

Що і як перевірятимуть

Перевіряти будуть всі державні виплати: пенсії, допомогу, пільги, субсидії, соціальні стипендії та інші виплати, які йдуть з державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Верифікація буде проводитися в три етапи: в момент звернення громадянина за виплатою, в момент здійснення виплат і вже після надання держдопомоги.

Електронна платформа братиме інформацію про отримувача соціальних виплат з різних баз даних та реєстрів. Планується, що ця платформа отримає доступ до банківських рахунків та даних Державної прикордонної служби про перетин кордону.

Експерти пояснюють, що збиратимуть дані щодо володіння нерухомістю, транспортними засобами, все, що стосується руху коштів на банківських рахунках, дані про закордонні поїздки, заробітну плату та інші доходи, крупні покупки тощо. Проте держава не зможе в повній мірі чітко визначити добробут та доходи претендентів на державну допомогу, оскільки тіньові доходи відстежити важко.

Повідомляється, що частину фактів незаконного отримання виплат виявити все-таки вдасться. Проте можливі ситуації, коли, за формальною ознакою, субсидій та інших соціальних виплат будуть позбавлені люди, які дійсно їх потребують, адже дані у базах можуть виявитися неточними чи неповними.

Експерти зауважили, що “людина, до прикладу, може отримувати допомогу від родичів чи мати давні заощадження, в результаті чого втратить соціальні виплати”.

Leave a Comment