Волинь Інтерв’ю Новини

“Не люблю піар та піарників, оскільки, вважаю, що піар повинен бути «здоровим»” – Галина Матвіюк

Жидичинська територіальна громада була утворена в листопаді 2017 року внаслідок об’єднання двох сільських рад: Жидичинська сільська рада та Озерцівська сільська рада .
Нині Жидичинській сільській раді підпорядковуються такі населені пункти: Жидичин, Липляни, Кульчин, Озерце, Небіжка, Клепачів.

Про здобутки та власні пріоритети журналістам “Волинь infa” розповіла очільниця Жидичинської ОТГ Галина Матвіюк 

Як починається Ваш робочий день?
Насамперед, щодня  ознайомлююся  з роботою усіх відділків або збираю їхніх керівників. Зазвичай, роблю це для того, щоб обговорити плани, які потрібно реалізовувати, та що вже зроблено. Разом проводимо такий собі “звіт”.
Також порушуємо питання, які допомагають нам вирішити, які напрямки роботи є ефективними для отриманого результату.
Незабаром вибори до місцевих рад, що очікуєте від них?
Чесно кажучи, ми не знаємо, що очікувати, особливо нашій Жидичинській ОТГ, оскільки, усе вирішується без нашої згоди. Прагну, аби наступна людина, яка  займе посаду очільника ОТГ продовжить і примножить те, що ми почали.
Найголовніші здобутки Жидичинської ОТГ?
Зізнаюсь, часу було надано обмаль. До слова, два роки – це лише налагодження документації. Проте, нині ми маємо документацію: містобудівну, по закладах, тощо.
Пишаємось також опорним закладом. Він досить є великим, налічує понад 469 дітей. Як відомо, опорний заклад ми отримали з мізерною матеріальною базою. Утім, нині у кожному класі існують різновиди інноваційної системи: мультимедійні дошки, панелі, енергоефективне освітлення, тощо. Наші ДНЗ та опорний заклад стали  розпорядниками коштів нижчого рівня. Оскільки, ми маємо власний бюджет, ними розпоряджуємось коштами власноруч, намагаючись заощаджувати. До слова, у перший рік роботи ДНЗ вдалося зекономити  аби придбати обладнання для кухні. Тепер працівники мають можливість самостійно пекти хліб. Таким чином, ми мінімізували витрати – а якість харчування зросла. Окрім цього, здійснено чимало ремонтних робіт, маємо лише одну асфальтовану дорогу. Зробили реконструкцію дахів у школах.
Наразі, у нас будується амбулаторія. Також ми маємо зручні пожежні автомобілі та сімейного лікаря. До слова, наша громада бере участь у міжнародних проектах, зокрема: «Україна – Польща – Білорусь». Наша Польська Гміна, з якою ми співпрацюємо, надала гуманітарну допомогу – пожежний автомобіль.
Утім, найголовнішим здобутком, вважаю зміну світогляду та власної точки зору, щодо громади. Якщо колись сприймали громадяни нашу діяльність вороже, то нині, всі розуміють: якщо я сам щось не зроблю у своїй громаді, то за мене ніхто нічого не зробить. Жителі стали свідомо сплачувати податки, оскільки розуміють, що роблять це, якнайкраще для себе.
Що найважче для Вас у роботі?
Не люблю піар та піарників, оскільки, вважаю, що піар повинен бути «здоровим». Він повинен розраховувати на покращення чогось. Чимало існує «балаболів», які заважають робити, збивають з пантелику, а об’єктивної оцінки  через пустослів’я – немає. На жаль, безліч людей ведуться на пустослів’я. Зізнаюсь, важко було й перебороти власну себе, адже не всі завжди прагнуть до розвитку, а є ті, які не зацікавлені у цьому, керуючись власними амбіціями.
Утім, гарний сформований колектив, депутатська підтримка і сільської ради багато вартує, і це надихає на роботу.
Ви сприймаєте критику?
Не кожен зважиться критикувати. Підлабузництво надоїло усім. Проте, коли людина вбачає «здорову» критику, вона завжди скаже, що необхідно зробити, даючи поради. Ніколи не варто розраховувати на власні сили, тому що ти «мізер» в порівнянні з колективною думкою.
Які на Вашу думку актуальні проблеми Жидичинської ОТГ?
Перша проблема полягала в містобудівній  документації. Наступне, чимало наших мешканців зареєстровані в обласному центрі – Луцьку. Тому, ми маємо менше дійсних жителів, які фактично проживають на наших теренах.
Що на Вашу думку може зробити кожен українець, аби стати на крок краще?
«Витягнути жабу з себе». Врешті решт, зрозуміти, що твоє житло – це твоє село – це область, а область – це Україна. Якщо ми б’ємо себе у груди, що ми є патріотами, то ми маємо це доводити справами, а не словесно.
Чи уявляли, що очікуєте Вас на цій відповідальній посаді?
Зізнаюсь, не мала жодних міркувань, щодо цього, хоча й працювала раніше у сільській раді. Проте, за цей час збагнула: ОТГ- це маленька держава, а значить – потребує значно більшої відповідальності.
Подальші плани?
На завершення своєї каденції, хочу піти з чистою совістю, і знати, що ти зробив, та що вдалося  реалізувати.
Побажання читачачам «Волинь infa»
Вірити в себе та радіти за інших! Коли в когось добре – значить і ти, близько біля того «добре».

АНАСТАСІЯ НІКОЛАЄВА

Leave a Comment