Волинь Інтерв’ю Новини

«Той, хто ніколи не падав, той, ніколи не піднімався» – Володимир Жгутов

Володимир Жгутов – професійний багаторічний міський голова міста Ківерці, який є прямолінійним у своїх твердих рішеннях та не дозволяє пливсти за течією життя. Журналістам “Волинь infa” керманич міста Ківерці та очільник Ківерцівської ОТГ Володимир Жгутов розповів про життя ОТГ, про подальші плани та не тільки.

Ви мером працюєте не перший рік. Напевно, побачили, що це робота навряд чи проста, і навряд чи можна назвати її найкращою роботою в світі. Яка у вас мотивація йти на наступний термін? Навіщо воно Вам?
Провокаційне питання. Зізнаюсь, я ще не думав про це, я на стадії визначення. Як відомо, понад 14 років перебуваю на посаді міського голови.  14квітня 2006 року я отримав повноваження міського Ківерцівського голови. Фактично, це три каденції, але четверті вибори. Очільником ОТГ став я 23 грудня 2018 року. Робота важка, але цікава. Робота, як наркотик, якщо у зв’язку з усіма перипетіями, які відбуваються навколо, ти бачиш результат своєї праці – воно дає позитивні відчуття і натхнення щось робити.
Які передвиборчі обіцянки Ви виконали, а які – ні?
Слово «обіцянки» я не люблю, скажімо, так  – ненавиджу. Найголовніше те, що створена громада. До слова, нам чотири рази відмовляли у її заснуванні.
Утім, у 2019 році за рахунок інфраструктурних субвенцій вдалося трішки підтягнути навколишні села по внутрішньому освітленню. Також ми зробили дорогу Ківерці – Суськ – Словатичі.
Проте, не вдалося,  поки що завершити наш полігон твердих побутових відходів у селі Заброди. Це актуальна проблема, яку ми маємо намір вирішити. Насамперед, хотілося б оптимізувати освіту. У нас не є ефективною мережа освітніх установ. Наші школи з низькою наповненістю дітей, і це «тягне до низу». Прагнемо також покращити якість надання культурних послуг у сільських територіях. Маю величезне бажання, аби усі Будинки культури та клуби набували розквіту. Вдалося зберігти ФАПи, які й нині виконують свої функції. Утім, коли вирішуєш проблему, про яку усі говорять та яка усім «болить», після неї з’являються ще десять інших. Отже, процес невпинний.
На Вашу думку чим відрізняється Ківерцівська ОТГ з- поміж інших громад?
По – перше, наша ОТГ є міською. По – друге, є специфіка міст районного значення.  Зі створенням ОТГ, до нас автоматично перейшли установи, які завжди були на фінансуванні в районному бюджеті, зокрема: Будинок культури, спортивна школа, центри поза шкільного дозвілля, музеї, тощо.
Насамперед, з 68 мільйонів власних надходжень, з них 50 мільйонів – це витрати нашого бюджету на перелічені установи. Також, сюди входить утримання шкіл, садочків.
Незважаючи на те, що ми є міською ОТГ,  ми маємо в підпорядкуванні понад десять сіл.
Зазначу, цьогоріч, нам пощастило отримати землю у розмірі 500 га. Частина землі була у оренді, іншу ж частину – роздали громадянам: учасникам АТО, пільговикам. Порожніх приміщень немає практично теж.
Місто Ківерці є флагманом фарбування бюджетної бази. Також, розвивається хлібопекарське виробництво. Зокрема, функціонує знане фермерське господарство «Золота Нива». Також у Ківерцях існує спільно з польською стороною виробництво «Стелла – Пак», та з французькою – «Деровопрофіль». Усім відомо, що ми маємо зручне розташування. На мій погляд, ми повинні відновити промислову потужність, яку ми мали раніше. Моїм завданням є розвивати ці напрямки.
Як Ви ставитеся до критики?
Я у ній живу, публічність забов’язує .
Критика мене переслідує, ще з перших днів моєї роботи. Якщо, критика конструктивна – я аналізую її і роблю певні висновки для себе . Утім, критику у соцмережах я не сприймаю.
Читаєте коментарі у соцмережах?
Зізнаюсь, я не маю часу на подібні речі. Вважаю, що тільки системно – повсякденна робота дає очікуваний результат. Люди багато про що, можуть розповідати, писати, проте, часом, питання полягає в тому, що необхідно взяти лопату, прокопати пару метрів і подивитися реалії.
Що Ви ніколи б не стерпіли?
Особистих образ до моєї родини.
З якими найчастіше проблемами звертаються громадяни?
Насамперед, це соціальні проблеми, зокрема: матеріальні допомоги, питання виділення землі.
До слова, місто Ківерці власної землі немає.  До слова, ми чимало років боремося за землю лісового фонду, маємо навіть генеральний план, щодо цього. Питання землі під житлове будівництво, дороги, освітлення, теж є актуальними у нашому місті. Як відомо, Укрзалізниця підняла тариф на воду, а власної води ми не маємо, тому і цією проблемою також неабияк переймаються мешканці.
У вільний час чим займаєтесь?
Присвячую час свої сім’ї.
Що не вистачає Ківерцях та Ківерцівській ОТГ, щоб стати ще на крок краще?
Нам мій погляд, громада має бути самодостатньою та мати можливість забезпечити свої потреби. Якщо громада буде віддати частинку свого бюджету державі – тоді громада досягне успіху, утім необхідно працювати. Зокрема, в цьому полягає наповнення бюджету, зростання промислових  підприємств, забезпечення робочих місць, тощо.
Як Ви поєднуєте керуванням міста та очільництвом ОТГ?
Посада залишається незмінною. До слова, у нас є два виконуючі старости, з Сокиричівського та Суського округів. До слова, це колишні сільські голови. Вони є нашими «очима», утім я власноруч оглядаю усі населені пункти, які притаманні ОТГ.  Вочевидь, порівняно з містом, у нас збільшилися об’єми робіт. Я віддаюся роботі, можливо, це не кожен розуміє, але воно справді так.
Подальші плани?
Якщо говорити про завершення каденції… Моє бажання –  оптимізувати шкільну мережу. Вважаю, що неефективна мережа шкіл породжує те, що ми не вписуємось в освітню субвенцію.
Окрім цього, заплановані ремонтні роботи доріг та об’єкти благоустрію. До слова, прагнемо створити власний ЦНАП.
Який секрет Вашого успіху?
Мабуть, мені притаманний стержень. Вочевидь, існує певний результат, який оцінює суспільство. Якби не було б того результату – значить не існували б виборчі процеси.
Побажання читачам «Волиньinfa»
Ставте мету та крокуйте до неї. Якби, важко не було на життєвому шляху – ніколи не опускайте руки. І не забувайте, «Той, хто ніколи не падав, той, ніколи не піднімався».

АНАСТАСІЯ НІКОЛАЄВА

Leave a Comment