Важливо Волинь Інтерв’ю Новини

“Хочу, аби голову обирала громада, а не можновладці з Луцька!”: очільник ОТГ на Волині про пріоритети на майбутнє і не тільки

Навесні цього року Торчинська ОТГ святкуватиме другу річницю з дня створення. «В спадок» від 5 колишніх сільських рад до неї перейшли 19 установ та організацій. Також 6 шкіл, 3 дитячих садочки, 6 будинків культури, 6 бібліотек, медичні заклади: лікарня,  ФАПи та головне 10 тисяч людей об’єдналися в одну громаду. Тож робота передбачалася об’ємна та кропітка.

Як змінилося життя мешканців цієї ОТГ журналісти «Волинь Infa» дізнавалися у голови Торчинської ОТГ Юрія Кревського.

«В будь-якому випадку можливості ОТГ набагато ширші, ніж були в сільських радах раніше, але і відповідальність, звісно, зросла. Тож це, на мою думку, набагато ефективніша форма місцевого самоврядування. В кожної ОТГ – своя історія, і порівнювати громади між собою – не можна, тим більше визначати, хто ліпший, адже кожна зі своїми проблемами та їх вирішенням – унікальна».

Як Ви охарактеризуєте ресурси Торчинської ОТГ?

Наша громада дійсно велика. Після створення ОТГ ми самі стали господарями на своїй землі, виникло дуже багато проблем, які раніше, коли ми були звичайною селищною радою, вирішували за нас. Від 5 колишніх сільських рад на наші плечі лягла відповідальність за 19 установ та організацій, а це більше 330 працівників, які перейшли до нас на утримання.

До прикладу, будинок престарілих у Білостоці. Аби його утримувати, мусимо виділяти близько 4 мільйонів гривень. Велика музична школа: більше 35 працівників, і більше 2 млн грн. на утримання, великий Краєзнавчий музей, районна лікарня – не кожна громада має такі установи. Ми розуміємо, що ці об’єкти потрібні, що це наші люди, які там працюють, тому повністю підтримуємо їх.

Яких позитивних змін у розвитку ОТГ вдалося досягти за неповних два роки? 

По питаннях освітлення 95-97 відсотків Торчинської ОТГ – освітлені! На мою думку, сучасне освітлення на вулицях – це дуже важливо.

Місцеві дороги: ситуація різна, у нас не було великого фінансового ресурсу, тож, зокрема, тверде покриття ми активно робимо із вапнякових відходів. Дуже тісно співпрацюєм з Гнідавським цукровим заводом, частину ми купуємо, частину вони надають нам, в рамках спонсорської допомоги.

Багато робити по навчальних закладах, по Садівській, по Торчинській школах: закупівля сучасних матеріалів, аби діти здобували освіту відповідного рівня.

Почали роботи з перекриття даху в селі Веселе, це ще було зроблено за сприяння колишнього депутата від нашого округу Сергія Мартиняка, саме він залучив кошти з державного бюджету, за що ми йому дуже вдячні”.

Цієї осені – вибори до місцевих рад. Які Ваші очікування та прогнози?

Хочу сказати одне: аби депутатів та голову обирала громада, а не люди та політичні сили з Луцька. Від себе я зроблю все можливе, аби можновладці не обирали замість людей, ми повинні самі визначатися, кого бачити при владі”.

Актуальними для області, та і для держави загалом, зараз є питання екології. Яка ситуація наразі у Торчинській ОТГ?

“Екологічні питання для нас одними з пріоритетних. Зокрема, будівництво очисних споруд, яких у нас фактично не має, адже ті, що є, збудовані в радянські часи, свої функції не виконують. Ми не раз зверталися з проханнями, а це, за попередніми підрахунками, біля 5-6 мільйонів гривень, надіємось на сприяння, адже самій ОТГ з цим справитись непросто”.

Правильна утилізація твердих побутових відходів – це те, на що зорієнтовані ресурси багатьох ОТГ області. Що Ви думаєте з цього приводу?

“Всі ми розуміємо, що утилізація твердих побутових відходів – це проблема державного рівня. Для збору твердих побутових відходів на сьогодні ми маємо 134 контейнера. Також за майже 2 мільйона гривень нещодавно придбали спеціальний автомобіль для збору цих контейнерів.

Ми розуміємо, що сміття повинні вивозити від кожного будинку. Наше завдання сьогодні – налагодити співпрацю з громадою, аби люди також розуміли важливість виставляння того ж сміття, а не спалювали його десь у дворі. 

Днями ми провели обширну нараду, аби налагодити діяльність в цій сфері: вирішували, який план роботи обрати, адже тепер маємо свій автомобіль та не залежні від Луцька (раніше авто винаймали з міста). Хочемо в кінцевому результаті досягти того, аби сміття забиралося від кожної оселі. Я надіюся, що через місяців 5-6 до 90 відсотків сміття в нашій громаді буде збиратися.

Ми маємо свій полігон твердих побутових відходів, а його має не кожна ОТГ, тож велику увагу у своїй роботі я приділяю саме цьому питанню. Тобто, ключові речі у нас вже є: полігон, автомобіль та бажання, а на перспективу займемось і сортуванням, і переробкою, я вірю, що з часом ми до цього дійдемо.

Постійно закликаю наших громадян бути свідомими, стараюсь заохочувати їх, об’єднувати, адже тільки спільними зусиллями громади та влади можна домогтися позитивної динаміки та результату“.

Зрозуміло, що діяльність голови ОТГ надзвичайно обширна та відповідальна. Як проводите вільний від роботи час, чим займаєтеся на дозвіллі?

“В мене двоє діток: маленька донечка Ліза і син Любомир, весь мій вільний час – для сімї. Але, самі розумієте, специфіка моєї роботи така, що вільного часу дуже мало, вихідні – не завжди вихідні. Дуже люблю спорт, особливо футбол. З родиною завжди стараємося відпочивати активно та весело, а головне – разом“.

 

 

Leave a Comment