Важливо Новини

Чи готове місто – курорт Трускавець прихистити у себе переселенців?

Як стало відомо, з початком загарбницької війни Росії проти України місто Трускавець, що розташоване на теренах Львівщини перетворилося з мальовничого міста-курорту на суворий центр для усіх переселенців. 

Західне містечко України вже надало прихисток понад 20 тисячам людей з інших регіонів. Варто зазначити, що це майже стільки, як і місцевих мешканців. Зрештою, у перший день війни в Трускавці створили Гуманітарний штаб.

Відтак, як живе найпопулярніше містечко в умовах війни, та чи приймають охочих переселенців у стінах оздоровчих будівель дізнавалися журналісти Волинь infa.

У місті Трускавець численні санаторії перестали функціонувати?

Як зазначають очевидці та місцеві мешканці, знані санаторії «Янтар» і «Рубін», стоять закритими з 2015 року. Зрештою, закриття саме цих санаторіїв керівництво ПрАТ «Трускавецькурорт» раніше пояснювало відсутністю охочих відпочивальників і комерційною недоцільністю експлуатації.

Крім цього, інформували, що можливою причиною закриття цих оздровниць є зменшення кількості відпочивальників і суттєве здорожчання газу.

Відтак, про закриття популярних санаторіїв повідомляють і місцеві тур-оператори, пропонуючи туристам підбір інших місць відпочинку та оздоровлення на теренах Львівського краю.

Утім, загарбницька війна внесла свої корективи у життя Трускавця. І зрештою, санаторії “Кристал” та “Алмаз” у Трускавці, які закрили ще на початку року,  відкрили для прийому біженців.  Про це повідомили Вартоньюс.

Зрештою, цю інформацію вирішили перевірити кореспонденти інформаційного видання Волинь infa, аби переконатися, що інтереси олігархів не стоять вище комфорту та безпеки переселенців.

Отож, журналістка Волинь infa натрапивши на контактний номер, який був зазначений на сайті  https://karpatykruiz.com.ua/truskavets/sanatoriums/krystal.html зателефонувала та поцікавилася ситуацією, яка відбувається нині у місті Трускавець. Звісно, представшись біженкою з Харкова.

 

  • – Доброго дня! Я б хотіла дізнатися щодо поселення у місті Трускавець. Ми з Харкова.
    – Доброго. Що Вас саме цікавить: Моршин, Східниця, Трускавець…
    – Чула про так званий санаторій “Кристал”…
    – У санаторії «Кристал» вільних номерів немає. Санаторій “Кристал” – проданий. Можу запропонувати у Трускавці інші варіанти. Може бути лише проживання, може бути проживання і харчування. Також пропонуємо проживання і сніданок.
    Скільки Вас має бути людей?
    – Я і 10 – річна донька
  • – Якщо розглядати з харчуванням: один дорослий і дитина вартуватиме 1220 грн за двох.
    – А де це?
    – Це у Трускавці, санаторій має назву «Арніка».
    – А як щодо «Алмаз», «Рубін», тощо?
    – Вони давно не працюють.
    – А чому?
    – Ще з 2014 року, як почалася війна.
    – У вас чимало розташовано санаторіїв, які функціонують наразі?
    – Я Вам прорахувала найдешевший варіант. Якщо Вас цікавить безкоштовне житло для жінок з дітьми, то санаторій “Джерело” надає прихисток.
    Якщо Ви бажаєте безоплатне помешкання, Вам слід звернутися до міської ради.А якщо претендуєте на умови і харчування – вищезгадані варіанти.
    Відомі санаторії міста, які Ви перерахували –  не працюють. А ті, які працюють – усі зайняті.
    – А яка вартість проживання у оздоровницьких центрах “Алмаз”, і “Кристал”.
    -Звісно, що платно. Їх продавали по 700 гривень на людину, враховуючи проживання та харчування.
    – А ціна за дитину?
    -Для дітей – вартість дешевша. За дитину необхідно було заплатити приблизно 500…
    – А для біженців існують якість пільги?
    – Знижок взагалі немає ніде. Надають інші помешкання безкоштовні для переселенців.
    – Дивно, що такі провідні санаторії нині не функціонують…
    – Вони не працюють ще з 2014 року. Вони стоять на продажі. Коли почалася війна, це були профспілкові санаторії. Туди люди їхали по путівках. А Порошенко в 2014 – му році розформував ці “профспілки” і тому ці будівлі зачинилися.
    Нині працюють лише санаторій “Алмаз” і частина “Кристалу”.. Утім, наразі вони зайняті…

До слова, раніше, зазначається, що було заплановане відкриття санаторію “Кристал” на березень-квітень 2022 року.

Санаторій «Кристал» знаходиться в одній з найвищих точок міста Трускавець.
До слова, має власний бювет мінеральних вод.
Зауважимо, що будівля оздоровниці була введена в експлуатацію у 1974 році, а косметичний ремонт провели у 2011-2013 роках.
Зрештою, оздоровчий центр займає 11 поверхів, на яких розміщені 493 номери. Відтак, санаторій «Кристал» може прийняти близько тисячі ймовірних біженців, які нині потребують значної уваги.
Утім, постає питання: чому відомий санаторій “Кристал” досі пустує, та ігнорує гостинність для внутрішньо переміщених особів.

 

Згодом, стало відомо, що новим власником ПрАТ “Трускавецькурорт” стала офшорна компанія. Про це повідомляє ZAXID.NET.

Тисм паче, Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив ПАТ “Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Хантер”” придбати понад 50% в статутному капіталі оператора санаторно-курортного комплексу ПрАТ “Трускавецькурорт”. Про це йдеться у рішенні АМКУ від 7 серпня.

Подейкують, більше 50% акцій ПрАТ «Трускавецькурорт» зареєстрована на Сейшельських островах, а саме компанія, яка має назву ” VLD Holding Limited”.

Ймовірно, ця фірма є кінцевим власником «Закритого недиверсифікованого венчурного корпоративного інвестиційного фонду “Хантер”», якому Антимонопольний комітет надав можливість  придбати більшість акцій найбільшого оператора трускавецьких відомих санаторіїв.

Утім, з’ясувати хто саме є реальними власниками VLD Holding Limited практично неможливо. Звісно, сейшельські офшори не розкривають власників. Однак можна припустити, що насправді йдеться про українського чи російського покупця, який відомий кожному з нас.

Адже серед бізнесменів цих країн сейшельські офшори є популярними саме через свою конфіденційність.

Згідно з даними інформаційного сервісу YouControl, власником ПАТ “ЗНВКІФ “Хантер” зі статутним фондом в 600 млн грн вказана кіпрська компанія Kotryna Holding Ltd.

Нині 99% акцій ПрАТ «Трускавецькурорт» належать ТзОВ «Поліінвестгрупп», засновниками якого є п’ять офшорних компаній.

І ось, Новим співвласником ТОВ «Трускавецькі лікувальні води» став екс-перший заступник військового прокурора Володимир Жербицький, якому тепер належить чверть в статутному капіталі фірми.

Про це пишуть «Наші гроші. Львів».

«Трускавецькі лікувальні води» були створені в 2016 році. До лютого поточного року його власником було ПАТ «Трускавецькурорт». Це ПАТ володіє низкою курортів в Трускавці, а для оптимізації витрат з експлуатації Трускавецького родовища мінеральних вод створило окреме підприємство – «Трускавецькі лікувальні води». Фірмі був переданий і спецдозвіл №2005 на користування родовищем мінвод, в тому числі, ділянкою Нафтуся. Планувалося, що співвласником фірми стане Трускавецька міськрада, але проект не було реалізовано.

За даними Youcontrol, з 4 лютого новими власниками «Трускавецькі лікувальні води». стали четверо мешканців Києва та Київської області: Карлос Карапетян, Світлана Корнійко, Олександр Стельмащук та Володимир Жербицький.

Зауважимо, що Стельмащук донедавна був директором закритого венчурного фонду «Хантер», що управляє ПрАТ «Трускавецькурорт». Його доля в статутному фонді фірми становить 24%.

Карлос Карапетян, окрім трускавецького підприємства, є засновником київського ТОВ «Парк-Авеню». А Світлана Корнійко володіє низкою фірм, що займаються діяльністю готелів та ресторанів, а також будівництвом.

Володимир Жербицький був першим заступником військової прокурора України Анатолія Матіоса і пішов на пенсію в жовтні 2017 року. Серед його справ було розслідування оборудок Сергія Курченка в банківській сфері та зі скрапленим газом.

ГПУ заявила, що схема зі зрідженим газом нанесла державі збитки в 2 млрд грн.

Як відомо, «Трускавецькурорт» створено на базі восьми санаторіїв курорту Трускавець, чотирьох поліклінічних закладів, двох закладів громадського харчування та десяти колективних підприємств, що надають комунальні, виробничі, транспортні та інші послуги на території курорту.

Власниками «Трускавецькурорт» є  ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Хантер» (67%) та ТОВ «Поліінвестгрупп» (33%). Найбільший пакет акцій «ЗНВКІФ «Хантер» в майже 34% належить кіпрській «Kotryna holding ltd», власником якої вказана компанія з Сейшельських островів «VLD Holding Limited».

До слова, бенефіціаром «Поліівестгрупп» вказаний Максим Шапошніков. Раніше фірма була повноцінним власником «Трускавецькурорт», через компанію «DV corporation limited» була пов’язана з Юлієм Іоффе. Який був заступником Юрія Бойка в міністерстві ПЕК та в Республіканській партії.

Інтереси олігархів?

Головою наглядової ради «Трускавецькурорту» є Павло Якубенко, а до складу ради входить його син Володимир Якубенко, який раніше працював заступником голови правління «Нафтогазу України» та очолював ДК «Газ України». Також наглядової ради «Трускавецькурорту» входить Вадим Український – віце-президент ДП НАЕК «Енергоатом». Він раніше працював заступником голови правління НАК «Нафтогаз України» та радником міністра ПЕК Юрія Бойко.

Як зазначає видання, ПАТ “ЗНВКІФ “Хантер” у 2016 році проходила у справі про ухилення від сплати податків. Акціонерне товариство разом із іншими інвестиційними фондами організував схему по виведенню грошових коштів з рахунків юридичних осіб, використовуючи центри з мінімізації податкових зобов’язань які об’єднують в собі ряд підприємств з ознаками фіктивності та не сплатили до бюджету податків на суму 6,6 млн. грн.

Нагадаємо, що у структуру ПрАТ “Трускавецькурорт” входять санаторії “Весна”, “Кристал”, “Алмаз”, “Берізка”, “Янтар”, “Рубін”, водолікарня, обидва міські бювети, палац культури “Мир” та інші об’єкти.


Крім цього, “Трускавецькурорт” володіє спеціальними дозволами на видобуток мінеральних вод і двома лікувальними бюветами у місті.

Наголошуємо, що компанія отримала спеціальний дозвіл на користування родовищем “Нафтусі” в 1999 році, а в жовтні 2015-го термін дії спеціального дозволу було продовжено до 2035 року. Зауважимо, що найпопулярніші оздоровниці міста знаходяться у верхній частині, де віднедавна відновив функціонування бювет мінеральних вод, вхід до якого для відпочиваючих став платним.

Зрештою, можна впевненно стверджувати що курортне містечко Трускавець радо вітає усіх переселенців. А у мирний час – туристів. Утім, до війни колишні чиновники та олігархи не припиняли невпинно реалізовувати розподіл найліпших державних санаторіїв міста.

Відтак, чи невдовзі після перемоги продадуть навіть заборонені до приватизації стратегічні та державні структури та об’єкти культурної спадщини Трускавця – невідомо.