Важливо Волинь Новини

“Зарплати від 100 тис до 2 мільйонів у державі, де прогресує бідність, – це абсурд і злочин” – Констанкевич

Ні для кого не секрет, що “найдорожчий” в Україні топ-менеджер – це керівник “Укрпошти” Ігор Смілянський, місячна зарплата якого у 2020 році становитиме 1 мільйон 866 тисяч 808 гривень. А це більше у 100 тисяч разів, аніж в середньому отримують листоноші.

Народний депутат від Волині Ірина Констанкевич відправила депутатський запит до керівника “Укрпошти”, на який Ігор Смілянський дав вражаючу відповідь.

«Суть (відповіді, – ред.) полягала у тому, що він, як керівник, може дозволити собі таку зарплату, адже «Укрпошта» прибуткова. Нещодавно прочитала цікаве дослідження – порівнювали зарплату Смілянського з його колегами з інших країн. У США теж є аналогічна структура нашій пошті – держпідприємство, яке ефективне і прибуткове. Зарплата його керівника у кілька разів менша, як у Смілянського», – розповіла нардеп в ефірі ТРК Аверс.

В коментарі журналістам Волинь infa Ірина Констанкевич розповіла чому, на її думку, така “захмарна” зарплата топ-менеджера та інших чиновників стала проблемою для українців.

“Зарплати та їх розміри збурили суспільство не тому, що у нас такі заздрісні люди. А тому, що реальною проблемою стало те, що в державному секторі 70 % працівників (вихователі, вчителі, медсестри, лікарі, бібліотекарі, інженери) отримують неадекватно малі зарплати, 20 % – середні, а 10 % – неадекватно високі”.

І дійсно, у порівнянні із середньою зарплатнею вихователя (4 тис. грн.) і вчителя (від 4200 до 7400 грн.) нещодавня заява міністерки освіти та науки Ганни Новосад, що вона не зможе утримувати дитину на 36 тис. грн. обурила українців. Ірина Констанкевич вважає таку поведінку чиновниці неприпустимою, хоча і розуміє, чому вона так висловилась.

“Тепер щодо необережного, але чесного висловлювання міністерки освіти про зарплату в 36 тис грн. Політично і професійно – це аморальна заява, яка продемонструвала прірву у розумінні топ-чиновників реалій українського життя. І це стосується не лише її, а й усього уряду і частини депутатів, які байдужі до соціальних проблем людей, що працюють в держсекторі. Але, по-людськи, я розумію, що молода міністерка знає лише такий зріз столичного життя, де приватний садочок в місяць 14 тис грн, приватна школа – 25 тис грн, нянька – 20 тис…. – це прайс для заможних. Їх лише менша частина, вона про це і говорила. А як жити іншим?! Міністерка і уряд повинні дати відповідь на це питання”.

Люди обурюються тому, що бачать небажання уряду щось докорінно змінювати – переконана нардеп. Окрім того, його представники не дотримуються передвиборних обіцянок щодо зарплат, і найяскравіший цьому приклад – це обіцянка прем’єр-міністра Гончарука зарплату вчителя розміром в 4 тис євро. Так і виходить, що одним із державної казни платити є чим, а інші ледь “зводять кінці з кінцями”.

“Щодо моєї позиції, то я наполягаю, щоб виконувалися норми уже існуючих законів, де до прикладу в Законі про освіту зарплата молодому вчителю має складати 3 мінімальні зарплати, тобто 12 тис грн. Все прописано, уряд мав би виконувати. Але, для директора «Укрпошти» є на зарплату майже 2 мільйони в місяць (!!!), а вчителю, інженеру, вихователю, медсестрі, листоноші – ні!” – коментує Ірина Констанкевич.

Нардеп переконана, що на час війни необхідно виставити обмеження на високі зарплати усім в держсекторі: керівнкам та заступникам держпідприємств, міністерств, працівникам української Феміди та прокуратури. Адже “зарплати від 100 тис до 2 мільйонів у державі, де прогресує бідність, – це абсурд і злочин”.

2 коментарі

  • Про “Укрпошту”: насправді працює ця національна установа як провінційна крамничка з п’яним продавцем. Цього року мені через державну пошту з США найдешевшим способом (тобто через Укрпошту в Україні) переслали бандероль з двома гумовими детальками до програвача за 10 доларів. Укрпошта її “загубила”. Моїх шість авіа-листів до Різдва -2020 у США Укрпошта доставляла півтора місяці (тобто насправді відправила листи “морем”, а гроші взяла як з0а “повітря”). За тиждень до Нового 2020 року на Головпоштамті в Києві (!) не можна було купити конверти для авіа-відправлень. Сказали: купуйте прості, а маркі клейте як для авіа-пошти. Не спрацювало, листи все одно пішли кораблем… Отак-то порядкує наш супер-менеджер із зарплатою майже 2 мільйони.

Leave a Comment