Важливо Волинь Новини

Безбар’єрність як нова суспільна норма: у Луцьку презентували «Довідник безбар’єрності», створений за ініціативи Олени Зеленської

4 травня у обласному центрі Волині відбулася регіональна конференція з безбар’єрності на тему «Безбар’єрна Україна, у межах якої було презентовано «Довідник безбар’єрності» – гід з толерантної комунікації та взаємодії з різними людьми, створений за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

Це унікальне мультиформатне видання зі шрифтом Брайля, конгревним тисненням, QR-кодами на переклад українською жестовою мовою.

«Довідник безбар’єрності» – проєкт із відкритим кодом: його електронна версія регулярно збагачується новою актуальною інформацією. Видання «розмовляє» українською жестовою мовою, а для користувачів, які мають порушення зору, зроблено аудіодискрипцію кожної публікації.

Структура Довідника включає в себе чотири розділи: «Складові безбар’єрності», «Правила мови», «Словник» та «Безбар’єрний календар».

На головній сторінці можна пройти тест, щоб перевірити власну толерантність та коректність. Також тут розміщені ілюстрації, які спеціально для проєкту створила художниця Ольга Дегтярьова.


Подія відбулася у форматі двох панельних дискусій.

Модераторкою дійства була лідерка руху «Зе!Жінки» на Волині та очільниця фракції партії «Слуга Народу» в Ківерцівській міській раді Людмила Тананайська.

Спікерами заходу були:

Заступник голови Волинської обласної державної військової адміністрації Олександр Троханенко.

Депутат Верховної Ради України Валерій Стернійчук.

Начальниця департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Оксана Гобод.

Начальниця управління містобудування та архітектури Волинської облдержадміністрації Катерина Нікітіна.

Начальниця управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації Наталія Матвіюк.

«Мене переповнюють накращі враження. Я радію, що подібну проблематику порушила перша леді країни – Олена Зеленська. Нині навколо цього питання відбуваються різноманітні заходи, зокрема конференція «Безбар’єрна Україна», яка реалізується на Волині.

Тішить, що на цих подіях присутні не лише представники місцевої влади, але й представники виконавчої влади, народні депутати.

Зауважу, що до цього процесу доєдналися нині 15 профільних Міністерств.

Зрештою, безбар’єрність – це не лише пандуси, але це те, що відбувається у нас в голові. На мій погляд, нам необхідно долати внутрішні бар’єри. Таким чином ми можемо надалі згідно з планом заходів  ініційовувати бар’єри, які виникають зовнішньо.

Йдеться також про відбудування нашої країни та створення нових соціальних та громадських об’єктів, у яких будуть відображені державні будівельні норми щодо безбар’єрного простору» – зазначив у коментарі журналістам Волинь infa народний депутат України Валерій Стернійчук.

Зауважимо, видання стане у нагоді представникам громадських організацій та активістам, експертній спільноті, медіа, бізнесам та сфері послуг, публічним службовцям, органам місцевого самоврядування, вчителям, лікарям, соцпрацівникам та ін.

Водночас у довіднику «Безбар’єрна Україна» розміщена на онлайн-майданчику інформація до сьогоднішніх реалій та викликів.

Відтак, розділ електронного довідника «Безбар’єрність» – «У воєнний час» містить поради та відповіді на питання, які турбують українців в умовах повномасштабної війни.

Журналістам Волинь infa вдалося поспілкуватися з Людмилою Тананайською – лідеркою руху «Зе!Жінки» на Волині та дізнатися яким чином проєкт «Безбар’єрна Україна» реалізується на Волині.

 

«Олена Зеленська зробила напрочуд цю тему видимою. Насамперед вона розпочала цю справу і постійно її удосконалює. Нині ми маємо честь представляти її напрацювання, зокрема «Довідник безбар’єрності».

Варто зазначити, що захід вперше відбувається у Волинській області. Утім, не востаннє.

Подібні конференції ми плануємо проводити у всіх громадах Волині. Це слушна ідея до залучення максимальної кількості людей і тлумачення суспільству терміну «безбар’єрність».

Оскільки, бар’єр який існує у наших головах, подолати надто складно», – резюмувала лідерка руху «Зе!Жінки на Волині.

З якими труднощами Ви зіштовхуєтесь під час роботи?

«Найважче – подолати стереотипи щодо жінок. Зізнаюсь, нелегко комунікувати з чоловіками. Адже у них існує чимало бар’єрів у голові та не усвідомлення втіленння жіночого успіху.

Нині жінки готові змінюватися. Тим паче потенціал у жінок дуже великий», – акцентувала Людмила Тананайська.

 

Нагадаємо, Олена Зеленська анонсувала запуск «Довідника безбар’єрності» в липні 2021 року, на другому засіданні Ради безбар’єрності. Тоді дружина президента зазначила, що головне завдання такого посібника – зробити поняття більш зрозумілими та зібрати їх в одному місці, надавши роз’яснення основних принципів безбар’єрності, правил комунікації та словник базових термінів.