Важливо Волинь Новини

«Ви волонтер – Вам підозра!»: у Луцьку відбувся всеукраїнський форум. ФОТОРЕПОРТАЖ.

Як відомо, десятки тисяч людей в Україні на початку війни частково або повністю змінили професії, ставши активними волонтерами на користь своєї країни. 

Тим паче, часу у волонтерів майже не було – адже війна потребує швидких рішень та відважних кроків.

Відтак, волентери щосили намагалися знайти людей, склади та обладнання по всьому світу: в Польщі, Іспанії, Німеччині – де завгодно.  Усі працювали на благо держави, щоб вести спільну діяльність чесно та прозоро.

Утім, від замість щирої подяки від джержави лише почули у відповідь: “Вам – підозра”.

 

16 вересня у стінах луцького готелю “Україна”, який розташований за адресою  вул. Словацького, 2 відбувся всеукраїнський форум, який має назву «Ви волонтер – Вам підозра!»

До його складу увійшли:
– голова оргкомітету – Зеленюк Григорій,
-відома волинська волонтерка Косован Ольга,
-засновник ДФТГ Куц Юрій 
-адвокат Матвіїв Вадим.

 

Варто зазначити, що форум відвідали волонтери з різних областей України, представники благодійних організацій, представники влади, судових органів, прокуратури, Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, адвокати, науковці, громадські активісти та представники ЗМІ.

До слова, подія відбувалася у форматі дискусійного майданчику. Крім цього, на заході обговорювалися кричущі питання волонтерського простору, а саме:

проблеми недосконалого правового регулювання обороту гуманітарної допомоги в умоваї правового режиму воєнного стану
питання діяльності правоохоронних органів при виявленні та розслідуванні діянь, повязаних з торгівлею предметами гуманітарної допомоги
– пропозиції щодо удосконалення існуючої нормативно правової бази у сфері правового регулювання волонтерської діяльності, благодійних організацій, відповідальності за торгівлю предметами гумантірної допомоги.

 


Відтак, з вітальним словом виступила волонтерка Ольга Косован, яка з перших днів російського вторгнення втілює усі потреби бійців.

 

«З перших днів війни я стала волонтером і на даний момент я є волонтером. Відтак, з початком великої війни багато з нас піднялися в єдиному пориві – усе для фронту та спільної перемоги.
Ми усе пам’ятаємо, що відбувалося у той момент, вигадуючи інші пристосування щоб хоч якось спорядити хлопців на фронт. Зрештою, ми не втекли відсижуватися закордон, або в більш спокійні області.
Утім, тепер ми розплачуємося за свій ідеалізм і віру в те, що всі ж ніби мають розуміти, що і як відбувалося.
Як відомо, ми шукали по всьому світу необіхдні речі для бійців. Адже пріорітет був лише один – більше та швидше.
Тому ми шукали будь – які способи, аби швидше задовільнити запити наших військових.
Разом з однодумцями ми виконували різні завдання згідно з запитів військових: купували, діставали потрібні речі. Згодом визначили пріоритет, як налагодження виробництво бронежилетів, розгрузок, тощо. Ми передали сотні цих виробів на фронт.
Тепер нас за це роблять злочинцями, тому що ми «торгуємо гуманітарною допомогою». Насправді, це смішно. Сьогодні ми просто “прозріваємо”. В той момент, коли ми не мали часу бодай присісти, відпочити і тим більше поїсти. А в деяких кабінетах вочевидь було досить спокійно і досить багато часу для того щоб шукати “корито в болоті”.
Мені боляче і прикро, але ми не опускаємо руки. Ми боротимемося. Я щиро сподіваюся, що правда візьме верх. І в тому числі завдяки нашому об’єднанню волонтерів.
Якщо ми не об’єднаємося – нас цинічно будуть знищувати по одному, забуваючи про успіхи, ефективну роботу і показники. Ні я, ні мої друзі не торгували гуманірною допомогою”, – зазначила волонтерка благодійного фонду “Добра справа” Ольга Косован.

Серед учасників форуму були також відомі волонтери України, зокрема:

Олесь Дзиндра, Львів. Художник, засновник галереї “Музей ідея” та ресторану “Трапезна ідей”, пенсіонер. Під час війни власноруч переганяє в Україну автівки для армії.

Юрій Музичук, Львів. Волонтер, підприємець, науковець.

До слова, правоохоронні органи звинуватили фігурантів у продажу автомобілів, які завозили з-за кордону з нульовим розмитненням як гуманітарну допомогу. Дзиндрі та Музичуку було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 201−2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) КК України.

“Виникало у мене недноразово питання: чому саме ми попалися на ці провакації? Потім я зрозумів, чому саме ми попалися у цей “каток”. Тому що, ми незважаючи на стан здоров’я, вік,  можемо надати відсіч системі. Впадає у очі, що це – переслідування  волонтерів є системним”, – зауважив Юрій Музичук.

Зауважимо, що у рамках  проєкту була проведена zoom-конференція з волонтерами, які також попали у пастки у вигляді низки кримінальних справ, обшуків і підозр.


Олександр Яковенко, Одеса. Підприємець з 10-річним стажем.

Загалом, за словами Яковенка, його компанії віддали на волонтерство близько 15-18 мільйонів гривень, він особисто – близько 5-7 мільйонів.

Також власну думку висловив відомий луцький адвокат Віталій Єлов.

“Я думаю цей сьогоднішній форум  – це перший крок до того, щоб нас почули”, – підкреслив Віталій Єлов.

“Хто стукає – тому відчинять, рано чи пізно. Ми не зупинемося, тому що без додаткового правового регулювання, без реагування зі сторони  Офісу Генерального прокурора, без реагування зі сторони очільників Міністерства внутрішніх справ Національної поліції – ця ситуація можливо, і не виправиться”, – повідомив адвокат Вадим Матвіїв.

 

Відтак, усі ці кричущі історії благодійників та волонтерів створюють чимало пасток для суспільства. 

Зрештою, подібні дії і вчинки, можуть негативно вплинути на репутацію волонтера, організації чи установи, на базі якої провадиться волонтерська діяльність. А фронт може залишитися без підтримки.

АНАСТАСІЯ НІКОЛАЄВА