Волинь Новини

У чому ментальна прірва між українцями і росіянами: пояснює науковець з Волині

Як відомо, повномасштабна війна Росії проти України поділила світ на “до” та “після” й змусила багатьох українців передивитись своє життя, цінності та принципи. Однак, російська агресія почалася не 24 лютого, а набагато раніше, її ознака – не лише ментальна прірва між українцями та росіянами, а й боротьба за ресурси.

Про це в етері Українського радіо Рівне розповів доктор філософії, професор НУ “Острозька академія” Петро Кралюк. Він — автор численних наукових праць з історії, філософії, релігієзнавства, політології, літературознавства, в тому числі монографічних досліджень та художніх творів, передає Суспільне.

Про ментальну прірву

Між українцями та росіянами є значні відмінності. Передусім різницю можна побачити на прикладі двох культур, каже Петро Кралюк.

“До прикладу, якщо для росіян характерна покірність перед владою, про що свого часу писав Микола Костомаров, то для українців, як він визначав, важлива воля. Навіть якщо порівняти те, що було за радянського союзу в таборах, то, незважаючи на те, що там був жорсткий режим і росіяни в таборах корилися владі, то українці – повставали”, – додає науковець.

З-поміж інших причин Петро Кралюк називає також сформовані ідеологічні стереотипи.

“Вони (росіяни, – ред.) вважають, що ми є частиною росіян і що нас треба зробити росіянами. Така концепція існувала ще за часів царської русі, коли вважалося, що є один російський народ, який складається із чотирьох частин: великороси, малороси (українці), білоруси і так звані червонороси (галичани)”, – каже професор.

Ці стереотипи, за його словами, так чи інакше культивуються не лише в Росії, а й навіть в Україні.

“Я прочитав звернення митрополита Онуфрія, очільника УПЦ. Він традиційно говорить про Дніпровську купіль, з якої вийшли українці та росіяни, і що це народи-брати тощо”, – зауважує науковець.

Боротьба за ресурси

Петро Кралюк, аналізуючи причини повномасштабної агресії, радить не нехтувати також і боротьбою за ресурси.

“Війна в 2014 році на Донбасі почалась не випадково. На сході України в той час відкрили значні поклади сланцевого газу. Для РФ це могло б стати певним економічним ударом, адже вона хотіла стати певним монополістом по поставці газу в Європі. Це частково їм вдалося зробити. Торік у листопаді в Україні офіційно оголосили про доволі значні поклади літія – металу, потрібного в електронній промисловості”, – каже науковець.

Він додає: частково поклади літію є в Латинській Америці та Китаї. В Україні літій сконцентрований на сході України та в центральній її частині.