Волинь Новини

Користь масажу: консультує лікарка з Волині

Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, пояснила, наскільки є корисний масаж.

Гугл рекомендує безліч потенційних методів лікування, які обіцяють полегшити біль, однак переконливі докази є не для всіх цих методик.
Сьогодні поговоримо про масаж.
Масаж – це лікувальна маніпуляція з м’якими тканинами тіла з метою нормалізації стану цих тканин. Масаж можна використовувати для зменшення болю, розслаблення, збільшення м’язової релаксації.
Складається в основному з рухів рук, деякі з яких можуть бути засновані на тязі (визначається як акт тягнення або потягування).
Масаж спини дуже популярний. Огляд 22 опитувань у 6 країнах (США, Великобританія, Канада, Австралія, Сінгапур та Південна Корея) показав, що 12-місячна поширеність відвідувань масажистів дорослими коливалася від 0,4% до 20%.
Вважається, що масаж м’яких тканин допомагає симптоматично зменшити біль через фізичне та психічне розслаблення, підвищуючи больовий поріг за рахунок викиду ендорфінів (нейромедіаторів, що викликають відчуття задоволення і знеболення).
Систематичний огляд Cochrane 2015 року 25 досліджень, включаючи 3096 учасників з болем у попереку (підгострим (від 4 до 12 тижнів) та хронічним болем (12 тижнів або довше) виявив, що якість доказів ефекту масажу від «низького» до «дуже низького».
В порівнянні з пацієнтами, які не отримували іншого лікування, ті, хто отримував масаж, мали лише короткочасне зменшення болю та покращення функції.
Найпоширенішими побічними явищами було підвищення інтенсивності болю у 1,5-25% учасників.
Автори мали «дуже мало впевненості», що масаж є ефективним довгостроковим засобом лікування.
Однак масаж є безпечною процедурою з невеликими побічними ефектами. Тому якщо вам подобається масаж, ви сміло можете використовувати цей метод лікування для короткострокової терапії.
Плюс він має бути компонентом загальної стратегії лікування – НПЗП, фізичні вправи, тощо.
Одна моя пацієнтка влучно підмітила, що “масаж— це свого роду “лінива фізкультура”. Тому будьте фізично активні, ваша спинка скаже вам дякую!