Волинь Новини

Фахівці з Польщі пропонують допомогу у відновленні Олики

Як стало відомо, деталі співпраці голова обласної ради Григорій Недопад обговорив з подружжям Радзівілів, президентом Фонду культурної спадщини Польщі Міхалом Лащковським та архітектором та розробником проєкту реставрації, професором Володимиром Заболотним.

Про це іноформують на сайті Волинської обласної ради.

Голова Волиньради зазначив, що проєкт відродження Олики для області є надзвичайно важливим. «На сьогодні це єдиний в Україні історичний об’єкт комунальної власності, який потрапив до державної програми «Велика реставрація» І цим ми завдячуємо нашим народним депутатам Ігорю Палиці та Ірині Констанкевич. Тому ваш візит на Волинь, в Олику ми вважаємо знаковим, а пропозицію допомоги – дуже цінною, бо проєкт надзвичайно масштабний і складний, адже йдеться про реновацію не тільки палацу, а й цілого міста», – звернувся Григорій Недопад до польських гостей.

Професор Заболотний повідомив, що вже існує ескізний план відновлення не лише самого палацу, а й торгових рядів та ратуші. На часі виготовлення детального проєкту реставрації та пристосування пам’ятки. Однак, якщо про первісний зовнішній вигляд замку відомостей достатньо, то про те, яким він був з середини інформації дуже мало.

Надати такі матеріали пообіцяли подружжя Радзівілів. Мацей Радзівіл також зазначив, що дуже схожий реставраційний проєкт був реалізований у білоруському Несвіжі. Тамтешній маєток Радзівілів теж був оборонного типу і так само занедбаний, як і Олицький. Але після реставрації став потужним туристичним і культурним центром. Один з його керівників переїхав до Польщі і Мацей Радзівіл запропонував знайомство з ним для обміну досвідом.

Очільник Фонду культурної спадщини Польщі Міхал Лащковський додав, що польська сторона зацікавлена у відновленні Олики і готова запропонувати допомогу своїх експертів та фахівців як у підготовці проєктної документації, так і в проведенні реставрації та формуванні музейних експозицій. А культурний фонд профінансує їхні консультаційні послуги. Окрім того, він пропонує серію візитів до ревіталізованих об’єктів у Польщі з метою вивчення досвіду промоції та використання їх у невеликих населених пунктах. Присутні домовилися, що проблематику буде деталізовано, аби визначити конкретні напрямки співпраці.

Григорій Недопад подякував гостям за дружню підтримку та допомогу і висловив сподівання, що амбітний проєкт ревіталізації Олики спільно буде завершено.