Волинь Новини

Діагностика нервової системи: волинська неврологиня розповіла про найефективніші діагностичні обстеження

Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, пояснила, які найбільш поширені діагностичні обстеження допоможуть пацієнту.

Про це лікарка інформує у соцмережі Facebook.

✅Лабораторні обстеження.
Загальноклінічні аналізи (кров, сеча, глюкоза крові) дають інформацію про загальний стан організму. Інші біохімічні обстеження ми призначаємо для виявлення конкретних проблем зі здоров’ям залежно від скарг.
Аналізи крові можуть підтвердити наявність інфекцій, порушень згортання крові, анемію, дефіцит вітамінів, порушення в роботі ендокринних органів тощо.
✅Люмбальна пункція – передбачає забір спинномозкової рідини (рідина що оточує головний і спинний мозок) та її аналіз для діагностики інфекцій, субарахноїдального крововиливу (САК), злоякісних новоутворень ЦНС, демієлінізуючих захворювань (ну тут потрібен окремий допис🤔).
✅Рентгенографія черепа та хребта – дозволяє оцінити стан кісткових тканин після травми, визначити вроджені патологічні відхилення і аномалії розвитку хребта.
✅Комп’ютерна томографія (КТ) – обстеження, при якому використовується комбінація рентгенівських променів і комп’ютерних технологій для отримання зображення органів, кісток і тканин.
КТ швидкий метод діагностики, займає близько 20 хв. Обстеження першої лінії при порушеннях мозкового кровообігу (для диференційної діагностики між крововиливом та інфарктом головного мозку перед початком тромболітичної терапії), при травмах голови тощо. Можливе застосування з контрастним підсиленням, що підвищує точність діагностики.
✅Магнітно-резонансна томографія (МРТ) – використовує комбінацію великих магнітів, радіохвиль і комп’ютера для створення детальних зображень органів і структур тіла.
На відміну від КТ не використовує іонізуючого випромінювання. МРТ використовується для діагностики інсульту, пухлин головного та спинного мозку, патологій хребта, демієлінізуючих захворювань, інфекцій, судинних порушень, пошкоджень мозку, пов’язаних з епілепсією, аномально розвинених ділянок мозку. Контрастний барвник може бути введений у вену для покращення видимості певних ділянок або тканин.
✅КТ- або МРТ ангіографія – використовується для візуалізації кровоносних судин, може показати звуження або обструкцію кровоносної судини в головному мозку, голові або шиї, наявність аномалій судин (мальформація, аневризма). МРТ-ангіографія виконується з використанням спеціального режиму. КТ-ангіографія з використанням контрастної речовини.