Важливо Волинь Новини

Опалювальний сезон у Луцьку: у ДКП «Луцьктепло” повідомили коли в будинках стане тепло

У Луцьку значно похолодало. Утім, опалення включили лише у школах, дитсадках та лікарнях, а в житлових будинках обіцяли розпочати після того, як середньодобова температура буде нижче 8 градусів три доби поспіль. Тепер стала відома точна дата включення опалення у помешканнях лучан.

Як повідомив прес-секретар ДКП «Луцьктепло» Антон Безносиков у коментарі журналістам Волинь infa опалення в Луцьку включать у найближчі три дні.

Як відомо, опалювальний сезон у Луцьку розпочався 11 жовтня.  Відтак, першочергово опалення отримали медичні установи та дитячі садки. Утім, чимало жителів Луцька досі не отримали обіцяне потепління. Коли у всіх будинках стане тепло?
Зрештою, опалювальний сезон розпочався тиждень тому. Відтак, минулого понеділка оголосили цю інформацію. Згідно з рішенням Виконавчого комітету Луцької міської ради у Луцьку розпочинається опалювальний сезон. І ми дійсно розпочали запуск соціальної сфери: лікарні, дошкільні заклади, школи.

Тим паче, майже усі школи відмовились брати тепло зі зрозумілих причин: тарифи високі і вони чимдалі прагнуть відтягнути момент запуску опалення.

Утім, медустанови та дошкільні заклади не відмовились. Крім цього, подекуди виявили пориви на теплових мережах і тому не усім закладам водночас могли забезпечити тепло.

Зокрема, минулого тижня, і у вихідні дні наші бригади працювали над тим, аби підключити усі освітні заклади, медичні, ліквідувавши пориви, які не дозволяли підключити опалення.

Були включені наші котельні, які працювали на потребу вище згаданих закладів. І лише одна котельня, яка розташована на вулиці Ранкова 20 не була ввімкнена у роботу. Оскільки стався великий порив на магістральній мережі цієї котельні. Відповідно, жодному споживачу ми не могли надати тепло. Як відомо, неподалік розташовані амбулаторія сімейної медицини, школа, дитсадок.

Нині ми завершуємо роботи по ліквідації витоку. А далі ми будемо надавати тепло житловому фонду.

Станом на сьогодні, можемо стверджувати, що майже усі соціальні заклади підключені до тепла.  І тому відтепер ми переходимо до житлових будинків.

До слова, ми постійно контактуємо з головами ОСББ. В першу чергу, з тими, хто має групу будинків.  Відтак, чимало представників ОСББ відмовились від опалення, акцентуючи увагу на тому що існує не надто критична температура. Тим паче, згідно з попереднім прогнозом  погодні умови покращаться, очікують потепління.

Проте, відсьогодні ми максимально намагаємось вмикати опалення у всіх будинках. Першочергово, ми запускаємо роботу двох найбільших котелень у Луцьку, які розташовані за адресою Карбишева 2 і  Боженка 32.

Очевидно, що саме ці котельні працювали  в режимі гарячого водопостачання. Утім, цього режиму нам вистачало для того, щоб забезпечити теплом освітні та медичні заклади.

Нині, коли ми будемо реалізовувати тепло у житлові булинки, ми будемо переходити на інший режим, аби повністю покрити усі потреби.
Тобто, це завдання на найближчі три дні. Забезпечити стовідсотково опаленням усіх наших споживачів.

Як відомо, із середи, ми очікуємо значне потепління на три дні.  Звісно, на це період  ми подавати опалення не будемо, перейшовши у звичний режим  гарячого водопостачання. І вже опісля, як встановиться стабільно холодна погода, ми відразу переходимо на зимовий режим, забезпечуючи усіх лучан теплом.

Щороку ДКП «Луцьктепло» налічує чимало боржників. Яким чином боретесь з подібними мешканцями?
Ситуація з боржниками щороку однакова. Є частина споживачів, які стабільно не платять. Зокрема, це 10 % споживачів. Існують і ті, які платять постійно. Інші – наприкінці опалювального сезону виходять з певним боргом, який за міжопалювальний період намагаються погасити і до початку наступного опалювального сезону не мати борг.

Звісно, ми контактуємо з усіма боржниками. Для тих, в кого суми боргу незначні, зокрема це сума до 5 – ти тисяч гривень. Ми намагаємось в режимі так званого “інформування”: повідомлення про те, що потрібно сплачувати комунальні послуги.

Для жителів, які заборгували значущі суми – ми вже працюємо через претензійно-позовну роботу. Відтак, ми надсилаємо звернення до суду, отримуємо рішення щодо цих звернень. Таким чином, ми нарощуємо темпи щодо оплати.

Варто зазначити, що  декілька років тому, ми не мали змогу собі дозволити подібні процеси, тому що ми мали одноставковий тариф  і діяли розподільчі рахунки.

Наразі, ситуація значно краща. У нас існує доставковий тариф і ми маємл кошкти цілорічно. Тим паче, ДКП «Луцьктепло має можливість подавати позивні заяви. Утім, ми не зацікавлені у тому, щоб “завалити” і суди і наших споживачів.

Ми надаємо перевагу тому, щоб споживачі платили добровільно. Також ми готові погоджуватися на реструктуризацію боргу, інформуючи боржників про подібні можливості. Тому ми однозначно готові йти на зустріч усім споживачам, аби їхні бажання втілювалися у оплаті боргових обов’язків.

Яким чином здійснюється нарахування лучанам за опалення?
Щодо нарахування можемо впевнено стверджувати, що вони є такими, як є. Тарифи є економічно – обґрунтувані.  Зауважимо, що тарифи проходять багаторівневу перевірку. Тим паче, їх затверджує Луцька міська рада, перевіряючи у відділі тарифної політики. Отож, лучанам нараховують справедливі та дійсні тарифи.

Нарахування здійснюється згідно формул, які надає нам законодавець. Тобто, виходячи з температурних режимів і кількості опалювальних днів. Відповідно, існує коефіцієнт, який дозволяє нам базовий тариф привоводити до норм і виставляти рахунки такими, якими вони є.
Звісно, у багатьох виникає питання платоспроможності споживачів, але ми на це вплинути не можемо.

 

Leave a Comment