Волинь Новини

Сімейний лікар амбулаторії на Волині розповів про вакцинацію від коронавірусу: що потрібно знати

Як стало відомо, на актуальні питання щодо вакцинації від COVID-19 відповів сімейний лікар Турійської АЗПСМ КНП «Турійський ЦПМСД» Андрій Федорович Мальчук.

Про це йдеться на сайті Турійської селищної ради, передає Район. Турійськ.

Які аналізи та обстеження варто зробити перед вакцинацією від COVID-19? 

Не потрібно робити обстеження чи аналізи, як-от загальний аналіз сечі чи крові, вимірювання артеріального тиску, якщо ви прийшли на щеплення і почуваєте себе добре.

Також, перед вакцинацією  не потрібно здавати ПЛР-тест на коронавірус SARS-CoV-2, чи на антитіла до нього.

Перед щепленням вас оглядатиме лікар, тому скажіть йому про можливість алергії чи погіршене самопочуття, якщо ви приймаєте препарати, що впливають на імунну систему, маєте серйозне захворювання чи схильні до важких алергічних реакцій.

У жодній країні світу люди не здають аналізів перед проведенням вакцинації — ані рутинної, ані від COVID-19! Те саме стосується і вимірювання артеріального тиску: перед проведенням щеплення в цьому немає жодної потреби.

В інших країнах ніхто не призначає жодних додаткових обстежень чи аналізів перед вакцинацією, все максимально просто. Наприклад, у Канаді вакцинуватися можна в аптеці, а у США – у drive-in на стадіонах, куди заїжджають люди і вакцинуються, не виходячи з машини.

Чи потрібно носити маску та дотримуватися  соціальної дистанції, якщо отримали дві дози вакцини?

До слова, фахівці ВООЗ рекомендують вакцинованим людям продовжувати прикривати рот і ніс, дотримуватися рекомендованої соціальної дистанції, уникати масових зібрань і часто мити або дезінфікувати руки. Вакцинація захищає від хвороби, але не виключає передачі вірусу і зараження ним невакцинованих людей.

Після повного щеплення вам все одно потрібно буде носити маску в громадських місцях. Вакцини не дають стовідсоткової гарантії, що ви не захворієте на COVID-19! Проте вони захищають від важкого перебігу хвороби, госпіталізації та смерті.

Як записатися на вакцинацію?

  • Зателефонувати сімейному лікарю.
  • Зателефонувати до реєстратури за номерами телефонів:

0689032063 – Турійськ,

0988214602 – Купичів.

Leave a Comment