Волинь Новини

На Волині зареєстрували черговий випадок захворювання на хворобу Лайма

Як стало відомо, через аномально тепле літо триває активність кліщів у природі, відповідно є ризик інфікуватись небезпечними хворобами, у першу чергу поширеним на теренах Волині кліщовим лаймбореліозом.

Про це інформують у ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Так, у Нововолинську зареєстрували черговий випадок захворювання на хворобу Лайма (кліщовий лаймбореліоз). Захворювання спричинено укусом кліща під час відпочинку на березі річки Західний Буг в кінці червня.

На п’яту добу помітили почервоніння на шкірі, що сприйняли як реакцію на укус комахи. Через місяць виникла еритема на місці укусу кліща і хвора звернулась за медичною допомогою. Лабораторно підтвердили наявність в організмі збудників лаймбореліозу.

На сьогодні в області зареєстрували вісім випадків хвороби, найбільше — у Нововолинську (4), а також у Горохівському і Луцькому районах. Всі випадки захворювання спричинені укусами кліщів після відвідування лісових масивів під час збору ягід та відпочинку на природі.

За оперативними даними щотижня з приводу укусів кліщів до лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою звертається  від 30 до 50 волинян. Хоча це  ще не повна інформація, адже значна частина громадян знімає кліща з тіла самостійно, не звертаючись до медичної установи.

За даними багаторічних спостережень, найбільша активність кліщів на території області припадає на період з квітня по жовтень включно. Значна частина випадків хвороби Лайма спричинена перебуванням у лісах під час збору ягід, грибів та відпочинком на природі (до 70%), решта випадків пов’язані з роботами на дачних масивах та відвідуванням міських парків.

Епідеміологічними розслідуваннями встановлена схожість симптоматики: у більшості випадках відмічався свербіж, набряк і почервоніння шкірних покривів та наявність еритеми в ділянці укусу кліща. Майже у всіх випадках захворювання кліщового лайбореліозу підтвердили лабораторно.

Leave a Comment