Волинь Новини

Методи терапії, які не рекомедовані для лікування болю в попереку: консультує лікарка з Волині

Як стало відомо, Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, пояснила, чому виникає біль у попереку та як це лікувати.

Про це лікарка інформує у соцмережі Facebook.

Біль у попереку в певний час свого життя мають майже 84 % людей.

Для швидкого покращення стану люди застосовують будь-які методи – від медикаментозного лікування до обгортування плівкою та шкірних надрізів вздовж хребта (повірте знаю такі випадки🥺…).
Сьогодні поговоримо, про ті методи ТЕРАПІЇ, ЯКІ НЕ РЕКОМЕНДОВАНІ для лікування підгострого та хронічного болю в попереку, так як немає переконливих даних щодо їх користі (за матеріалами
UpToDate).
✅Хондропротектори – існує мало даних, що підтверджують ефективність їх застосування при болях у попереку. У 6-ти місячному рандомізованому дослідженні, де брало участь 250 пацієнтів із хронічним болем у попереку, глюкозамін не показав переваги над плацебо.
✅Використання фіксуючих поясів – показало свою ефективність. Дещо зменшувалась потреба в ліках та покращувався руховий статус, але тривале використання не рекомендовано, так як може призвести до зменшення активності через посилення усвідомлення “проблеми зі спиною”.
✅Твердий матрац / спляча поверхня – відсутні якісні дані для визначення оптимальної твердості поверхні.
✅Інтерференційна терапія (електрофорез) – терапіяз використанням змінного
електричного струму низької та середньої частоти. Немає переконливих доказів з трьох досліджень про те, що має ефективність при хронічних болях у попереку.
✅Лазерна терапія – випробування з використанням низькочастотної лазерної терапії дали суперечливі результати.
✅Ультразвукова терапія – дані систематичного огляду показали, що ультразвук неефективний при лікуванні хронічних болей у попереку.
✅Короткохвильова діатермія – це підвищення температури глибоких тканин шляхом застосування короткохвильового електромагнітного випромінювання з діапазоном частот від 10 до 100 МГц. У 2-х дослідженнях не було виявлено відмінностей між застосуванням цього методу та штучною діатермічною маніпуляцією при хронічному болі в попереку.

Leave a Comment