Волинь Новини

На Волині хочуть реалізувати великий проєкт: що відомо

Як стало відомо, на Горохівщині планують реалізувати проєкт «Створення комплексу первинної переробки фруктово-ягідної продукції у південних громадах Волинської області».

Про це повідомляється на сторінці у Facebook Ділові Громади України.

Територія проєкту включає Горохівську та Берестечківську міські територіальні громади із загальною кількістю населення майже 35 тисяч осіб (75 відсотків осіб, або понад 26 тис. мешканців проживає у сільській місцевості).

Для Горохівщини характерне переважання сільського населення над міським, зростаюче безробіття, велика невідповідність прибутку у міській та сільській місцевості. Серед працездатної робочої сили понад 50 відсотків працює у сільському господарстві, як на сільгосппідприємствах, так і в особистих селянських господарствах. Офіційно на території громад зареєстровано понад 100 фермерських господарств та 5 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. У регіоні все більшої популярності набирає галузь ягідництва та садового господарства. За період з 2017 року площа фруктових садів в регіоні збільшилась на 150 відсотків і становить близько 85 га (70 га – яблуня, 15 га – вишня), ягідні плантації збільшились майже у 10 разів і становлять понад 200 га (полуниця – 10 га, малина – 30 га, ожина – 4 га, смородина – 160 га).. Обсяги вирощеної продукції в середньому на рік становлять – понад 2 тисяч тонн фруктових культур і 1 тисячу тонн ягідних культур.

Опитування, проведене Горохівською міською радою протягом літа 2020 року показало, що місцеві фермери втрачають близько 25 відсотків продукції через неналежні умови зберігання та відсутність умов переробки продукції. Окрім цього втрачається можливість отримати до 20 відсотків доданої вартості на власну продукцію при реалізації не у сезон збирання врожаю.

Протягом 2020 року Горохівська міська рада провела консультації із місцевими фермерами щодо розробки концепції даного проекту та отримання всебічне схвалення. Фахівцями було ідентифіковано інвестиційно привабливу земельну ділянку типу грінфілд для реалізації даного проекту. Земельна ділянка загальною площею 4,7 га знаходиться в межах села Підбереззя і має призначення «землі промисловості» (Координати Google – 50.541203, 24.638469). Грінфілд є привабливим для реалізації цього проєкту, оскільки знаходиться має зручне логістичне розміщення, а також близькість до інфраструктурних мереж.

Горохівська громада шукає інвестора, що планує створити комплекс первинної переробки фруктово-ягідної продукції. Міська рада сприятиме інвестору у виділенні земельної ділянки, розробленні програми підтримки агробізнесу громади, забезпеченні навчання місцевого населення.

Leave a Comment