Волинь Новини

На Волині виявлятимуть продавців, які незаконно торгують алкоголем та цигарками

Як стало відомо, в Олицькій громаді створили робочу групу з питань виявлення незаконного продажу алкоголю та цигарок.

Про це йдеться на офіційному сайті Олицької громади.

Відповідно до отриманих звернень від мешканців громади, голова Олицької селищної ради Олександр Прендецьким видав розпорядження від 5 травня 2021 року №58 «Про створення робочої групи з питань виявлення незаконного продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Голова ради провів нараду з робочою групою, де обговорили шляхи напрацювання подолання продажу фальсифікату підакцизного товару на території населених пунктів громади. Під час засідання зауважили, що незаконний продаж алкоголю і сигарет в населених пунктах продовжує залишатися однією з гострих проблем, що негативно позначається на бюджетних надходженнях, захисті прав споживачів та розвитку легального бізнесу.

Запроваджуючи 5-відсотковий податок з роздрібного продажу, який покупці сплачують у ціні алкоголю, пива та тютюнових виробів, а суб’єкти роздрібної торгівлі, лише перераховують його до бюджету, очікувалося, що він стане інструментом розширення фінансової бази для місцевого бюджету і стимулювання до активнішої протидії нелегальному обігу підакцизних товарів.

Тому ефективні заходи зі сторони контролюючих органів та активна громадська позиція кожного жителя громади як споживача в першу чергу захистить ваше здоров’я та зможе реально зміцнювати фінансові ресурси Олицької ОТГ.

«Попереджаючи про відповідальність, закликаємо підприємців і громадян не порушувати закон та дотримуватись встановленого порядку продажу підакцизних товарів.

Стосовно алкогольних напоїв, звертаємо увагу громадян на те, що напої, які продавці фальсифікату видають за міцні, виготовлені в антисанітарних умовах з сировини невідомого походження, води сумнівної якості, з використанням невстановлених інгредієнтів, добавок й барвників та становлять загрозу для здоров’я і навіть життя людей. Це стосується і тари, у якій зберігається сировина, змішуються та розливаються підробки. Також, купуючи фальсифікат, громадяни покривають незаконну діяльність, ухиляються від сплати податків і заохочують скоєння злочину», – попереджають у селищній раді.

Ще одна проблема – самогоноваріння. Це велике соціальне зло, що становить небезпеку й сприяє поширенню пияцтва, і, як наслідок, призводить до вчинення тяжких злочинів та деградації в цілому.

Незважаючи на заборону виготовлення, зберігання та збуту самогону або інших міцних спиртних напоїв домашнього виробництва та передбачену законодавством відповідальність, кількість осіб, котрі намагаються таким чином поповнити власний бюджет, не меншає. На жаль немає жодного села, у якому б не виготовляли самогон, як на продаж, так і для власного користування.

І дуже важливо, покупці мають вимагати від продавців чек РРО – отриманий чек за придбані алкогольні і тютюнові вироби є доказом, що кошти не пішли на фінансування тіньової економіки, а повернулись у вигляді податків у місцеву скарбницю.

Leave a Comment