Волинь Новини

«Здоровий ґрунт – здорова людина»: неподалік Луцька представили проєкт практичних дій “Від компосту до чорнозему”

Останнім часом все гострішою постає проблема спалювання бур’яну, листя і сухої трави на території Волині. З приводу цього варто зауважити наступне: під час паління повітря стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. Над селами та містом стоїть постійний дим, яким важко дихати навіть здоровим людям.

Як відомо, шкода від спалювання листя і сухої трави надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, ми рідко надаємо цьому уваги.

Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей – дошкільного і молодшого шкільного віку, вплив диму на них особливо небезпечний.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до загибелі корисних комах, грунтоутворюючих мікроорганізмів, насіння і коріння трав’янистих рослин.

Відтак, щорічне масштабне спалювання призводить до все більшого збіднення грунту. До слова, існує навіть загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

18 травня у стінах Мстишенської загальноосвітньої школи І – ІІ ступенів відбулася зустріч органів місцевого самоврядування в екопросвітницькій діяльності на чолі з відомими науковцями та активістами Волині.

Крім цього, у заході також взяли участь експериментатор, садівник Вусик Володимир,  засновник ТОВ «Біочар Плюс» Вячеслав Родителев, експериментатор–винахідник «Теплі грядки» Розум Володимир,  член громадської організації «Нуль відходів Луцьк» Демидюк Катерина, громадська діячка, казкарка, ініціаторка проєкту компостування в Боратинській ТГ Наталя Гуркіна, заступник голови правління з питань сировини Гнідавського цукрового заводу Олександр Нікішин, та інші.

«Тішуся, що сьогоднішній захід зібрав чимало активістів, які постійно перебувають у русі, реалізуючи нові проєкти. Варто зазначити, що небайдужі пропонують не палити листя, а зберегти екологію за допомогою мікробіології, створивши так звані «компости» на базі Мстишенської загальноосвітньої школи I- II cтупеня.
Цей проєкт – це надзвичайно колосальна робота. До того ж, це чудовий ідея залучати діток до порядності та збереження екології.

До слова, ПрАТ «Гнідавський цукровий завод»  не просто надає підтримку, а й спільно з «Біоетанольним заводом» підтримує використання екологічних добрив, які не призводять до засолення грунтів, закислення, та знищення мікробілогії.

Вважаю, що на Волині, а саме на теренах Боратинської ТГ – це найновітнішніше екологічне відродження, яке допомагає створювати натуральні продукти”, – додав Олександр Нікішин.

Поміж тим, ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» отримав так звану “Подяку спонсора” освітньо – екологічної лабораторії  у рамках проєкту.

«Варто зазначити, що очільник Боратинської ТГ Сергій Яручик – це єдиний голова на Волині, хто підтримав подібну ідею з компостуванням. Звісно, якби не підтримав він  – нічого не було б. Поміж тим, до нашого проєкту долучився й практик екопроєктів, інженер Сергій Качкало, який розробив компостер доступний навіть для дітлахів, та пенсіонерів. Отож, дітлахи мають гарну можливість створювати власні компостери.

Я щиро вдячна Боратинському очільнику, за те, що він відкритий до комунікації та співпраці, незважаючи на те, що ми не є жителями села Боратин. Також значущу роль відіграла у реалізації проєкту « Від компосту до чорнозему” Валентина Остапчук – керівниця Волинського обласного еколого-натуралістичного центру.

Твердо переконана, що цей захід – унікальний, адже він дає змогу залучувати чимало екопрактиків загальноукраїнського рівня. Тим паче, на сьогоднішній зустрічі винахідники демонструють усім охочим, як правильно саджати дерева, аби вони були здоровими»,– резюмувала ініціаторка проєкту компостуванняв Боратинській ТГ Наталія Гуркіна.

До слова, проєкти проводяться на офіційному рівні за сприяння Національного та Волинського обласного еколого – натуралістичного центру, вузів ВНУ та ЖНАЕУ, та місцевої влади в тому місці де проводиться проект.

Під час інтерактивної лекції керівник – винахідник “Біочар Плюс” Родителев Вячеслав розповів усім присутнім про технології біочару, його перспективи застосування, реалізуючи добірку дослідів.

Що таке біочар, де його можна застосовувати та про плюси використання розповів засновник  ТОВ «Біочар Плюс» Вячеслав Родителев

Відколи розпочалася співпраця з Волиню, а саме з Боратинською ТГ?
Насамперед, мене познайомив з Волинською областю саме Володимир Розум. Раніше, він запросив мене відвідати Волинський край, затім вдруге. Відтак, ми почали тісно контактувати, створюючи разом екологічний простір.

До слова, представлення проєкту на Волині це також заслуга екопсихолога Михайла Мельницького.

На Вашу думку, наскільки ефективна програма, яка вбачає залучення натурального добриву?
Варто зазначити, що вона вже застосовується. Ба більше, нею неабияк цікавляться дітки, спостерігаючи за процесом проростання насіння. Зізнаюсь, для дітлахів це досить цікавий процес та досвід.

Чи маєте намір представити технологію біочару у інших регіонах Волині?
Звісно, ми щиро відкриті до комунікації. Вважаю, що відсутні будь – які бар’єри у залученнідо нової  співпраці. Тим паче, для нас важливо донести суспільству мораль про шкідливість викидів, які заважають планеті надалі розвиватися.


По закінченню проєкту відбулися практичні дії в природному середовищі, а саме садіння дерев та участь у благоустрої. Отож, у селі Мстишин Боратинської ТГ завдяки еспериментаторам буде охайно, а око милуватиме розмаїття дерев, які житимуть багато років.

Leave a Comment