Волинь Новини

На Волині ветеранам і учасникам війни виплатили одноразову допомогу

Як стало відомо, з нагоди Дня пам’яті та примирення, який відзначають 8 травня, ветерани воєн й учасники бойових дій отримали щорічну разову допомогу.

Про це пише сайт газети Полісся.

Передбачену Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань».

Виплати традиційно здійснили до 5 травня – Міжнародного дня боротьби проти дискримінації людей з інвалідністю.

Про те, скільки постраждалих внаслідок війни осіб проживає в Камінь-Каширському районі та які суми компенсацій передбачені їм державою у 2021 році, розповіли в управлінні соціального захисту населення РДА.

За даними управління, цьогоріч в районі разову грошову допомогу, розміри якої окремо для кожної категорії було затверджено Постановою Кабінету Міністрів від 8 квітня 2021 р., отримали 2541 людина.

Як і в попередні роки, найвищі виплати передбачені особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин.

Сума допомоги в межах цієї категорії визначається ступенем втрати працездатності. Так, люди з інвалідністю I групи отримали по 4421 гривні (45 осіб), II групи – по 3906 гривень (140 осіб), III групи – по 3391 гривні (153 особи).

У районі зареєстровано 838 учасників бойових дій, з них – 725 постраждалих учасників АТО, яким виплатили разову допомогу в розмірі 1491 гривня. По 966 гривень було передбачено 310 членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни/учасників бойових дій, учасникам війни та жертвам нацистських переслідувань.

Натомість учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання та особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога виплатили по 612 гривень.

До слова, наразі на обліку в Камінь-Каширському управлінні соцзахисту перебувають 1055 осіб цієї категорії.

В управлінні соцзахисту населення зазначили, що виплати було проведено у визначений законодавством термін. Їх загальна сума становить 3 мільйони 218 тисяч 954 гривні. Однак подані підрахунки можуть виявитися неточними, позаяк особи, які вперше отримали статус постраждалих внаслідок війни (учасника бойових дій тощо) до 5 травня і не встигли стати на облік в управлінні соцзахисту, ще не отримали коштів.

Вони повинні до 30 вересня звернутися із заявою до управління. Відтак усі названі категорії жителів Камінь-Каширського району отримають передбачену державними гарантіями допомогу.

Leave a Comment