Волинь Новини

Причини появи запаморочення: консультує лікарка з Волині

Як стало відомо, неврологиня Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, розповіла про актуальні питання діагностики і лікування запаморочення.

Запаморочення (dizziness) – хворі описують як нестійкість, хиткість при ходьбі, «п’яна» хода, відчуття слабкості, провалювання – це несистемне головокружіння.

Про це лікарка написала на своїй сторінці у фейсбук.

Головокружіння може бути симптомом будь- якого захворювання, тому так важливо з’ясувати його вид.

Відчуття обертання, падіння, нахилу або розгойдування власного тіла чи навколишніх предметів, що нерідко супроводжується нудотою, блювотою – це головокружіння (vertigo) або системне головокружіння.
Найчастіші причини периферичного вертіго (ураження на рівні внутрішнього вуха або периферичне ураження VIII пари черепно-мозкових нервів):
✅доброякісне пароксизмальне позиційне головокружіння – короткочасні приступи вертіго, що виникають при зміні положення голови/тіла. Причина пов’язана з внутрішнім вухом (кальцієві камінці (отоліти) рухаються по канальцях внутрішнього вуха і подразнюють чутливі рецептори).
✅вестибулярний нейроніт (гострий початок, як правило після перенесеної вірусної інфекції, виражене головокружіння обертального типу і нудота).
✅хвороба Меньєра. Це захворювання пов’язане з надмірним накопиченням рідини у вашому внутрішньому вусі. Тріада симптомів: напади запаморочення обертального типу і нудота, дзвін у вусі та різноманітні розлади слуху.
✅вестибулярна шваннома (акустична невринома) – доброякісна пухлина черепного нерва.

Центральне головокружіння (ураження на рівні головного мозку) – інсульт, пухлини, вестибулярна мігрень тощо.

Причини запаморочення:

✅ортостатична гіпотензія- падіння артеріального тиску після зміни положення тіла, при переході з лежачого в сидяче або стояче положення
✅побічна дія деяких ліків
✅проблеми в діяльності серцевої системи – кардіоміопатії, серцевий напад, аритмії
✅гіпервентиляція (запаморочення, пов’язане з панічними атаками, стрес, перевтома)
✅анемія тощо.

Leave a Comment