Волинь Новини

Лікарка з Волині розповіла, що таке ендометріоз і в чому його небезпека

Як стало відомо, лікарка зі Старої Вижівки Тетяна Круть розповіла про ендометріоз, який є одним із найпоширеніших захворювань серед жінок репродуктивного віку.

Ендометріоз − це хвороба, при якій тканини внутрішнього маткового шару (ендометрію) розростаються і з’являються поза маткою.

Про це гінекологиня написала на власній сторінці у фейсбук.

Ендометрій може розростатися і приростати до прилеглих тканин, включаючи серозні оболонки, кишківник, сечовий міхур, м’язи, шкіру або навіть кістки. Захворювання також може метастазувати, тобто поширюватися через лімфу або кров навіть до легень жінки.

Поширення ендометрію може викликати невеликі кровотечі, больовий дискомфорт або запалення. Також ендометріоз може стати причиною дисфункціональних змін статевих та інших органів, аж до безпліддя та інших серйозних проблем зі здоров’ям.

Захворювання до якогось часу ніяк себе не проявляє. Симптоми зазвичай залежать від масштабів розростання тканин і їх локалізації.

До найбільш характерних проявів належать тазовий біль, який носить постійний (хронічний) характер, посилюється на різних станціях менструального циклу, під час статевого акту, при фізичних навантаженнях.

Якщо вражені глибокі шари матки, то місячні стають більш рясними і хворобливими. Коли ендометрій приростає до кишкових стінок, то з’являється біль при дефекації.

Коли ендометріоз зачіпає шийку матки, то біль посилюється при сечовипусканні, заняттях сексом. Також хвороба може супроводжуватися кров’яними виділеннями.

Ці симптоми здатні сильно ускладнити життя жінки.

Досвідчені лікарі при деяких видах розростання ендометрію можуть запідозрити хворобу методом пальпації: при наявності больових відчуттів або характерній щільності тканин.

Деякі прояви хвороби дозволяє виявити УЗД органів малого тазу. Але найбільш інформативним методом діагностики ендометріозу вважається лапароскопія. З її допомогою фахівці можуть візуально виявити осередки захворювання.

Поширеність ендометріозу як причини безпліддя сягає 75%. Вважають, що захворювання призводить до безпліддя за рахунок двох механізмів:

  • перший − утворення спайок, які перешкоджають прохідності маткових труб.
  • другий − зміна процесів дозрівання яйцеклітини, її виходу (овуляції), ймовірне погіршення якості яйцеклітин, внаслідок чого порушуються запліднення та імплантація заплідненої яйцеклітини.

До слова, існують три основні напрямки лікування ендометріозу: гормональний, хірургічний та комбінований.

Leave a Comment