Волинь Новини

Волинський депутат нарікає на те, що Ковельський медколедж готує медиків для Польщі та Чехії

Як стало відомо, в обласній раді продовжилися засідання другого етапу бюджетних слухань, під час якого депутати, представники ОДА та керівники комунальних закладів аналізували проєкт обласного бюджету на 2021 рік.

На початку депутати заслухали інформацію про проблеми з фінансуванням навчальних медичних закладів. Про це інформують на сайті Волинської обласної ради.

У 2021 році забезпечують утримання Волинського медичного інституту, Ківерцівського і Ковельського медичних коледжів та здійснюється підвищення кваліфікації і перепідготовка середнього медичного персоналу (проведення курсів) при Волинському медичному інституті та Ковельському медичному коледжі. Основними джерелами фінансування галузі є кошти обласного бюджету в сумі 59,4 мільйони гривень, кошти освітньої субвенції – 5,7 мільйонів гривень та власні надходження бюджетних установ – 7,8 мільйонів гривень.

Депутатів цікавила інформація щодо оптимізації видатків на енергоносії та працевлаштування випускників. Тимчасово виконуюча обов’язків начальниці управління охорони здоров’я ОДА Людмила Тимощук наголосила, що коли профільним Міністерством керувала Уляна Супрун, тоді скасували практику обов’язкового відпрацювання випускників у вітчизняних медичних закладах протягом 3 років.

Сьогодні молодь шукає роботу за кордоном, оскільки в Україні медики отримують малу зарплату.

«То ми готуємо фахівців для Польщі та Чехії?», – підмітив депутат Володимир Бондар.

Його колеги по раді також задалися цим питанням та поцікавилися, чи потрібна на Волині така кількість медичних навчальних закладів і студентів. Голова профільної комісії Ірина Горавська переконує, що студентів скорочувати не можна, бо в медичних закладах бракує медперсоналу середньої ланки. Людмила Тимощук каже, що не вистачає 300 працівників, а в минулому році звільнилися 600.

Радник голови облради Михайло Імберовський навів інші цікаві цифри. На річну підготовку одного студента у Волинському медінституті витрачають 33 тисяч гривень, у Ківерцівському медколеджі – 54,5 тисяч гривень, а в Ковелі – 38 тисяч гривень. Він вважає, що на часі почати конкретні розмови і дії про об’єднання закладів за прикладом профтехосвіти. Людмила Тимощук також підтримує цю ідею і каже, що потрібно визначитися з базою.

Між тим, голова обласної ради Григорій Недопад вважає, що поспішних рішень приймати не можна і запропонував створити робочу групу, яка ретельно вивчить всі «за» і «проти».

Leave a Comment