Волинь Інтерв’ю Новини

«З віком почала цінувати спокій», – луцька йогиня про практику йоги, медитацію та захоплення пасікою

Йога – одна з найдавніших фізичних, духовних, вольових практик, яка виникла в Індії. Для багатьох йога – це свобода і здоров’я. Отож, це один з інструментів, який допоможе відновити гармонію в собі та відкрити для себе новий світ. Подібна практика досить широко поширена у світі. Як не дивно, її популярність продовжує зростати, зокрема й на теренах України. Лучанка Юлія Зуйко розповіла, чим корисна йога для організму людини, а також показала декілька вправ для повсякденного використання.

Як йога вплинула на Ваше життя?

Мабуть важко у це повірити, проте, навчаючись у молодших класах, ще у школі, я мала надмірну вагу, а до предмету фізичного виховання я ставилась байдуже, не пізнаючи межі власного тіла. Згодом, у старших класах, я почала займатися своїм тілом, удосконалюючи його. До слова, на той час у цьому мені допомогли танці. Часто люди, які прагнуть змінити своє тіло, годинами наполегливо займаються у спортзалі. Утім, я не бачила сенсу мати справу із тяганням заліза, мені хотілося чогось «іншого». Згодом, за порадою колеги, я зацікавилась йогою, яка познайомила мене зі своєю майбутньою наставницею, інструкторкою методу Ішвара йога луцької студії «Територія йоги» Христиною Губською.


Пригадую, як вперше завітала на заняття йоги. Після отриманих емоцій, я почала відвідувати практику йоги майже щодня. Звісно, практика йоги дала мені чималий результат, адже за декілька місяців я вже могла стояти на голові, а всередині тіла я відчувала легкість. Минуло вже 5 років, як у моєму житті йога займає вагоме місце. Особливу вдячність відчуваю до Христини Губської за умілі навички та поради, а йозі – за моральний спокій та улюблену роботу. Пройшов час і я почала працювати в рідній студії. Насамперед, у «Території йоги» я мала на меті виконувати функції лише адміністратора, проте, натхненна Христиною, я пройшла навчання аби стати інструктором з йоги. Зізнаюсь, раніше мала сумніви щодо цього, утім, моя наставниця дала мені величезний обсяг знань аби навчати практику йоги іншим. Нині я уже є викладачем, і мене безумовно тішать результати моїх учнів. Адже їхній успіх – це і мій успіх також. До слова, я поєднала викладання із посадою адміністратора у студії «Територія йоги» водночас, адже дуже люблю спілкуватись з однодумцями. Я переконана, що йога відкриває нові можливості для кожного.

Через який час можна отримати результат від практики йоги?
Варто зазначити, що новачок впродовж 2-3 місяців має змогу отримати значні зміни у тілі та голові. Для початківця ідеальне опанування йоги займає тричі на тиждень. Окрім цього, велике значення має першочерговий тілесний стан, у якому перебуває людина. На мій погляд, у йогу приходити ніколи не пізно, як і повертатись після пауз, адже досягнуті результати ніколи не покидають доглянуте тіло. Тим паче, йога це не тільки тілесна практика, але й серйозна «прокачка» для власного мозку, нервової системи, тощо.

Як можна йогу застосовувати у повсякденному житті?
На мій погляд, людина, яка пов’язує своє життя з йогою, у повсякденному житті стає більш витривалішою та гнучкою. Окрім цього, йога дарує стабільну роботу нервової системи, гармонійний емоційний фон та злагоджену роботу всіх систем організму.

Як Ваша сім’я ставиться до Вашого захоплення йогою?
Моя сім’я мене підтримує у цьому, тішиться моїм успіхам. До слова, після «знайомства» з йогою, я перестала часто хворіти, як це було раніше. Тим паче, моя родина радіє, коли «Територія йоги» влаштовує різноманітні поїздки на чолі з Христиною Губською, які відбуваються на лоні природи.

Що допомагає Вам розслабитися? Збалансувати свої думки, настрій, змінити ставлення до чогось?
“Від міської метушні відпочиваю в дідусевому саду. Люблю працювати з ним на пасіці, чекаючи з нетерпінням саме літньої пори, коли можна вмоститися на землі під деревом з чашкою трав’яного чаю і слухати птахів, відчуваючи природу”, – розповідає лучанка Юлія Зуйко про свої гостини у діда Миколи в селі Колодеже, що на Горохівщині.

Під час трепетної розмови, Юлія зазначила, що дідусь Микола, незважаючи на поважний вік – 74 роки, доглядає господарство і має 24 бджолині сім’ї. Пасікою почав займатися Микола Іванович близько 20 років тому. Тоді його починання підтримувала дружина Лариса Олександрівна, а коли стали старшими онуки, то й вони з радістю почали допомагати своєму улюбленому дідусеві. Микола Іванович радів, що його справою цікавилися не тільки внуки Сергій та Богдан, але й маленька Юля. Будучи старанною школяркою, чимдуж бігла на пасіку і з великою цікавістю заглядала по всіх її кутках. Вже більш серйозно я почала з дідом Миколою працювати на пасіці, коли мені було 15. Пригадую, перший досвід я отримала навесні, коли потрібно чистити вулики після зими. А зараз, у зрілому віці, після насиченої практики занять йогою, роботу на пасіці порівнюю з медитацією.

Наскільки я знаю, бджоли – це соціальні комахи. Можете розповісти про особливість роботи з бджолами?
Це тотальна концентрація і перебування в моменті. Кожен рух має бути плавний, продуманий, впевнений, щоб випадково не задавити бджілку і, звичайно, щоб вони не почали нервуватися чи кусатися. Згадую, як вперше почула і полюбила цей особливий солодкий запах, який неможливо порівняти ні з чим. Час ніби сповільнюється під час роботи. Зізнаюсь, це приємний відпочинок і єднання з природою, а з іншого – великий труд. Бджоли унікальні створіння, неймовірно працьовиті, в них є чого повчитися. Юлія хоч і виросла в місті, та чудово розбирається в рослинах. Ніби досвідчений пасічник розповіла мені про різницю між гречаним, ріпаковим й соняшниковим медом. Поділилася знаннями про корисні віск, прополіс, пилок й маточне молочко, які вважаються цілющими суперфудами завдяки своїм властивостям й вражаючою кількістю поживних мікроелементів та амінокислот. Цей досвід вона з особливим трепетом переймає від свого рідного дідуся. І хоч зараз в повітрі відчувається подих зими, героїня цієї публікації ділиться з нашими читачами спогадами про літні відвідини діда Миколи в селі Колодеже.

Де черпаєте натхнення для практики йоги?
Насамперед, натхнення черпаю з самої практики! І постійно вивчаю алгоритми здорового харчування та життя у гармонії з природою, прагнучи зрозуміти навколишній світ, адже за 5 років практики йоги, ці речі стали невід’ємною частиною мого життя. Черпаю натхнення від спілкування з природою. Саме тому так люблю пасіку діда Миколи в Колодежі. На мій погляд, саме тут моє місце для відновлення сили й енергії та наповнення позитивними емоціями та мотивацією.

«Без коріння саду не цвісти», – говорить Юлія. А саму ж її можна порівняти з ніжною квіткою, що розквітає, приїжджаючи до своїх рідних на гостини.

АНАСТАСІЯ НІКОЛАЄВА

Leave a Comment