Волинь Новини

Катя і принц Сіаму: як медсестра з Луцька вийшла заміж за тайського короля. ФОТО.

Як відомо, книга «Катя і принц Сіаму» вийшла друком в США в 1995 році. На обкладинці першого видання була відображена дуже примітна пара: усміхнена на камеру жінка слов’янської зовнішності і задоволений життям таєць. Спочатку книга видавалася тайською і англійською мовами, переклад російською з’явився набагато пізніше.

На перший погляд здається, ніби перед тобою звичайний любовний роман, фантазія якої-небудь письменниці. Насправді і Катя з українського Луцька, і її коханий, принц Чакрабон, існували в реальності. Більш того, однією з авторів книги була онука незвичайної пари.

Катерина Десницька, жителька Російської Імперії, з’явилася на світ в 1886 році. Її батько, Іван Степанович Десницький, був сином безгрошового сільського дяка, який зумів власним розумом вибитися в люди.

З жебрака студента Іван Степанович став головою Луцького обласного суду. Овдовівши, одружився на Марії Верді, теж вдові. У їхньому шлюбі і народилася Катя.

Катерина була молодшою з дев’яти дітей в сім’ї. Батько-суддя раптово пішов з життя, коли їй було всього два роки. Мати перебралася до Києва, де дівчинка закінчила жіночу гімназію.

Пізніше переїхала зі старшим братом в Санкт-Петербург, де пройшла курси сестер милосердя і безстрашно поїхала на фронт російсько-японської війни.

Самовіддану дівчину дуже поважали солдати. Вона не боялась ні бога, ні чорта, лізла в саме пекло і поверталася звідти живою. Додому Катерина Іванівна повернулася з трьома нагородами, однією з яких став Георгіївський хрест. Цю відзнака в російсько-японській війні отримали лише чотири жінки, і сестра милосердя Десницька була серед них.

На балу на честь георгіївських кавалерів Катя пережила доленосне знайомство. Скромний гвардійський гусар з екзотичною зовнішністю виявився справжнісіньким принцом.

Чакрабон був другим сином Рами V, правителя Таїланду, або точніше, як він називався в ті роки, Сіаму. У Санкт-Петербурзі хлопець навчався мистецтву війни. А через два роки після знайомства дівчина вийшла за східного аристократа заміж.

Незвичайну пару повінчали в Константинополі: туди закохані потайки втекли від усіх, хто міг їм завадити. Жило подружжя щасливо, навіть незважаючи на те, що сім’я Чакрабона відмовилася визнавати Катю. Принца навіть виключили з числа спадкоємців престолу.

Лише після народження сина Чули в 1908 році королівська сім’я Сіаму змінила гнів на милість. У чужій країні Каті жилося тяжко, але вона робила все можливе: вивчила мову, йшла всім місцевим звичаям і навіть потоваришувала зі свекрухою.

На жаль, в 1919 році шлюб пари розпався. Чакрабон захотів мати другу дружину, але Катерина такого стерпіти не змогла. Жінка поїхала в Шанхай, де на той час вже оселився її брат.

Пізніше вона познайомилася з Гаррі Клінтоном Стоуном, американським офіцером, знову вийшла заміж, і переселилася в Штати. Померла Катя в 1960 році.

Значно пізніше нащадки дівчини з Луцька налагодили між собою зв’язок. Тайські принци і принцеси подружилися з американської ріднею.

До слова, тайська внучка Каті на пару зі своєю тіткою з США Айлін Хантер написали книгу, про яку ми згадували вище. А ще за мотивами історії сіамського принца і сестри милосердя з Луцька навіть поставили балет.

Leave a Comment