Важливо Волинь Інтерв’ю Новини

“Кожна громада Волині має всі шанси бути успішною”, – Валерій Стернійчук про депутатство, місцеві вибори і не тільки*

Журналісти Волинь infa прийшли до народного депутата України Валерія Стернійчука записувати невеличкий коментар щодо місцевих виборів. Однак, розмова вийшла цікавою і переросла у повноцінне інтерв’ю. Впродовж години ми говорили про роботу його громадської приймальні, стан справ в обласному осередку партії «Слуга Народу» та про перебіг і значення місцевих виборів.

Валерію Олександровичу, до Вас як до народного обранця, мабуть, надходить багато звернень. Які питання людям нині найбільше «болять»? ​
На відміну від колег-мажоритарників з Волині, я був обраний не в окрузі, а за списком політичної партії. Тобто, формально не закріплений за певною територією. Тому мені часто надходять звернення громадян з усіх куточків України. Люди орієнтуються на те, що я входжу до складу комітету з питань антикорупційної політики Верховної Ради України. Тому піднімається багато питань, пов’язаних з діяльністю правоохоронної та судової системи.

Звернення надходять не лише від фізичних осіб, але й від громад, колективів, громадських організацій. Від волинян теж отримую багато звернень. Серед них, відкриття пункту пропуску “Самари” Ратнівського району Волинської області, який виконував функцію місцевого пункту пропуску для руху автомобільного транспорту; відкриття автопереходу «Адамчуки-Збереже». Ми прикордонний край і маємо забезпечувати ефективну роботу митниці. Було звернення щодо зарахування акцизу на пальне до місцевих бюджетів. Відреагували на рівні голосування в парламенті.

Предметно займався зверненнями про розвиток Шацького національного природного парку і збереження водно-болотних угідь. Тобто, ми активно працювали в напрямку вирішення екологічних проблем, пов’язаних з обмілінням Світязя. До розгляду залучали фахівців Кабміну і народних обранців з профільного комітету Верховної Ради. Уже маємо напрацювання в освітньо-екологічному напрямі, зокрема, створення освітньо-наукових центрів.

У попередній період велика частина звернень стосувалась укрупнення районів, тож зі своїми пропозиціями звертались міські, районні і сільські ради, громади. Згідно погодженого плану укрупнення громад, на Волині існуватиме 4 райони: Володимир – Волинський, Камінь – Каширський, Ковельський, Луцький та 54 об’єднаних територіальних громад. Але суть децентралізації – не тільки в укрупненні районів чи зменшенні бюрократичного навантаження на бюджет.

Які цілі ставите особисто для себе на наступний рік?
Завершувати розпочате. Сповна втілити реформу децентралізації. Нині вже на законодавчому рівні внесені законопроєкти про розмежування повноважень між районами і громадами. Наступний крок – переформатувати державні адміністрації в префектури. Також я прагну працювати ще більше над вирішенням суто волинських проблем. Я практично за тиждень побував в усіх районах нашої області і зумів напрацювати чіткий план питань, які потребують вирішення і зокрема, плідної співпраці усіх гілок влади. Залучення інвестицій в область, сприяння розвитку інфраструктури, реалізація президентських ініціатив на Волині, підвищення рівня туристичної привабливості, здійснення земельної децентралізації.

У чому полягає реформа децентралізації?
У створенні всіх умов для комфортного і незалежного існування громад. Завдяки децентралізації громади отримали не тільки повноваження, а й фінансову незалежність. Тепер вони самі розпоряджаються своїми грошима. З 2021 року всі територіальні громади перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державою. Це означає, що жодні сільські, селищні та міські бюджети не залежатимуть від району, як це було раніше. Серед основних надходжень бюджетів місцевого самоврядування: ПДФО 60%; місцеві податки та збори; акцизний податок; дотації, субвенції. Місцеві громади нарешті зможуть повноцінно розпоряджатися своїми коштами. Це означає, що відтепер не потрібно бігати по кабінетах чиновників, і випрошувати гроші на місцеві проблеми. Громади стають повноцінними господарями на своїй землі. Володимир Зеленський і команда «Слуги Народу» передає місцевій владі не тільки повноваження, а й кошти. Це дозволить їм стати спроможними, ефективними і дбати про своїх жителів.

Справді, робота народного депутата – це не тільки чисельність
законопроєктів у парламенті, але й робота з виборцями. Як плануєте цей діалог, адже Ваше постійне робоче місце – у Києві?

На Волині я справді буваю не часто. Але ж ми живемо у час цифрових технологій! Крім того, я – голова Волинського обласного осередку партії «Слуга Народу». Цьогоріч партія висунула багато кандидатів до складу місцевих рад різних рівнів. У моїх планах – повноцінна, довгострокова комунікація з депутатами, яких оберуть, для вирішення проблемних питань громад Волині. Формуючи списки кандидатів, ми прагнули, аби були представлені експерти з різних сфер: медицина, освіта, спорт, культура тощо. Відтак, у місцевих радах утворяться достойні і багатопрофільні команди, які дадуть шанс кожній громаді бути успішною. Адже у нас є доступ не тільки до парламенту, але також до Офісу Президента, Кабміну, які підтримують напрацювання, спрямовані на зміцнення добробуту волинян.

Які у Вас відносини з Президентом України Володимиром Зеленським?
Я відчуваю його підтримку. Є повне розуміння і що, найголовніше, миттєве реагування на всі питання, які я підіймаю, представляючи інтереси громади. Президент приїздив на Волинь вже 2 рази за короткий період, і хто б що не казав, це свідчить тільки про те, що нас чують і готові допомагати. До слова, не кожна область може «похвалитись» тим, що глава держави у них буває так часто. Володимир Зеленський закцентував увагу на тому, що Волинь є дуже туристично привабливою. Тому особисто для мене ще одним ключовим завданням стане розвивати цей потенціал та залучати для цього інвестиції.

А які маєте відносини з головою Волинської ОДА Юрієм Погуляйком?
Нещодавно спільно з колегами ми проводили аудит «Великого будівництва». Це програма, яка реально змінює на краще умови життя в області, районі, селі. Це – ініціатива Президента і звісно, що всі зацікавлені реалізувати її якісно та вчасно. Щодо Юрія Погуляйка – ми підтримуємо зв’язок. Однак, на даному етапі, він занурений в адміністративну діяльність, я – у політичну.

Минулорічні вибори називали найбруднішою передвиборчою кампанією. Тепер – місцеві. Як Ви вважаєте, чи заберуть вони цей «титул» собі?
Місцеві вибори завжди брудніші. Багато гравців, увага виборця розпорошена між багатьма бюлетенями, ресурсів для контролю процесу у віддалених населених пунктах не вистачає. Нині з’являється усе дедалі більше анонімних телеграм – каналів, через них річкою ллється усілякий бруд. Де брехня, де правда – розпізнати важко. І не кожен знайде на це час, щоб перевіряти інформацію. Бруд «ллється» звідусіль. І частенько можна натрапити на листівку з чорним піаром проти тебе у твоєму ж під’їзді. У подібні ігри «Слуга Народу» не грається, ми дотримуємось приписів законодавства і ведемо чесну гру.

Так, особливо недобросовісність ваших політичних конкурентів помітна в Луцьку. Що будете з цим робити?
Наш кандидат по Луцьку – боєць, який ладен здолати будь – які перешкоди. Перемога буде за нами, адже є воля та ентузіазм кандидата і сформована біля нього професійна команда.

Не секрет, що будь – які вибори потребують значних коштів. Звідки «Слуга Народу» отримує фінансову допомогу?
Справді, в рядах партії «Слуга Народу» немає олігархів. Але не грошима здобувається електоральна симпатія, а авторитетом того чи іншого кандидата. У кожного є друзі, знайомі, які можуть допомогти, в тому числі фінансово підтримати партійний фонд внесками, відтак – підтримати товариша, перемоги якого щиро бажаєш.

У майбутніх місцевих радах, скажімо у Луцькій міській раді, з ким би політична партія «Слуга Народу» погодилась би створити коаліцію?
Ми налаштовані говорити з кожною політичною силою, яка здобуде мандати довіри виборців. Насамперед будемо говорити з тими, хто має з нами спільні погляди щодо розвитку громади. Будемо говорити з кожним обранцем, який має щире бажання справді зробити Луцьк по-європейськи комфортним.

Ви народний депутат, керівник Волинської обласної організації «Слуга народу», чи вистачає часу на сім’ю?
Зізнаюсь, часу не вистачає. Звісно, що хочеться усіх побачити і обійняти при зустрічі. Тому, після виборів, обов’язково приділю час родині.

Як відпочиває Валерій Стернійчук?
Самоізоляція (сміється депутат), інколи хочеться побути наодинці, хоча б кілька годин, щоб перезавантажитись. Але гадаю, що повноцінно відпочити з сім’єю зможу вже на новорічно-різдвяні свята.

Побажання волинянам?
Пам’ятайте, про те, що Волинь – унікальна. На Волині живуть неймовірні, щирі люди. Пишайтеся тим, що ви народились саме тут. І обов’язково 25 жовтня завітайте на свою виборчу дільницю. Ці місцеві вибори не будуть схожими на попередні. Кожна громада на Волині буде успішною, я переконаний у цьому.

АНАСТАСІЯ НІКОЛАЄВА

Leave a Comment