Важливо Волинь Новини

У Луцьку бійцівський пес напав на дворічну дитину. ФОТО. ВІДЕО 18+

Як відомо, часто волиняни зустрічаються з випадками, коли їх, або їхніх родичів, кусає собака. При чому напади відбуваються не тільки з боку бездомних собак, але і домашніх.

Зокрема, нещодавно на вулиці Привокзальна 12, що у Луцьку, стався прикрий інцидент, де важливу роль у цьому відіграв саме домашній пес.

Як повідомляють очевидці, в обідній час на дідуся з онукою напав скажений пес. Утім, постає питання: чому пес сам розгулював вулицею міста та ще й без відповідного повідка та намордника?

Що робити у разі нападу собаки та яка відповідальність передбачена для власника собаки у подібних випадках?

На ці, здавалося б, прості питання шукали відповідь журналісти Волинь infa.

Одного вересневого дня, волинянин Василь Мороз разом зі своєю 2 -річною онукою Євгенією, прямуючи до будівельного магазину, який розташований на вулиці Привокзальна, натрапили на пса, який відразу непривітно зустрів поглядом перехожих.

Після побаченого, пан Василь миттю взяв на руки онуку, утім, собака підходила усе ближче до пересічних громадян, демонструючи власну агресію.
Злякавшись, чоловік вирішив захистити онуку від скаженого пса та посадив її на капот автівки, яка була розташована поруч.

Утім, тварину було не зупинити. Розлючений пес рушив за онукою до машини.
Спочатку собака страшенно налякала маленьку Євгенію, а згодом,  і вкусила за пахву пана Василя. На щастя, дівчинка не отримала жодних тілесних ушкоджень.
Звісно, дідусь не міг стримати біль і пролунав лякано: «Чия собака?».
Чоловік зізнається, у той момент, не міг впоратися з агресивною твариною.

«Зізнаюсь, з людиною, яка тримала пістолет, було б легше впоратись, аніж з подібною твариною», – додає Василь Мороз.
На щастя, пана Василя та його онуку, почув юний нацгвардієць, який прийшов на допомогу та відгонив собаку, надавши їй «добряче» кийком.

«Якби не він, не знаю чим могла закінчитися ця історія»,
– зауважує потерпілий Василь Мороз.

Утім, після скоєного, пан Василь вирішив повідомити у Національну поліцію, зателефонувавши на 102.

«Звісно, мені тут не жити, але мені прикро за мешканців, які щодня натрапляють на пса. Якщо пес житиме і надалі з подібним господарем – вона когось з’їсть. Таку собаку, я б вдома не тримав», – нарікає Василь Мороз.

Як зізнається потерпілий, він не звертався до жодних спеціалістів за першою медичною допомогою чи до трав­ма­то­ло­гіч­ного від­ді­лен­ня. Коли повернувся додому, а саме, на рідну Турійщину, обробляв рану самотужки.

Важко уявити, що коїлося в ті хвилини в серцях Василя та тендітної Євгенії , які перебували там, який страх та страждання пережили, знаючи, що їхнє життя у небезпеці. Звісно, онучки біль— ​то дідуся біль.

До слова, від будь якої компенсації чоловік відмовляється, але зізнається, у той момент господареві пса хотілося добре надати по заслугах. Він твердо переконаний, що власник собаки, який недоглядів власну тварину, повинен нести покарання, аби не траплялися подібні випадки.

За словами провідного інспектора відділу комунікації ГУ Нацполіції  у області Марини Балдич, власника собаки притягнуто до адміністративної відповідальності, був складений адмінматеріал за ч.2 ст 154 КУпАП.

Стаття 154 кодексу України про адміністративні правопорушення визначає, що, тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 17 до 51 грн. і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від 51 до 85 грн.

Якщо ті ж самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людей або їх майну, а так само повторне протягом року вчинення вищезазначеного порушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від 51 до 85 грн. з конфіскацією тварин і на посадових осіб від 68 до 119 грн.

Породу собаки дідусь не вгледів, утім, за словами нацгвардійця Тараса Боярчука, це був ротвейлер.

Журналістам  Волинь infa вдалося поспілкуватися з тим, кому Василь та Євгенія завдячують своїм життям називаючи  власним героєм, начальником  наряду, старшим сержантом військової частини 1141 Національної гвардії України міста Луцьк  Тарасом Боярчуком.


Військовий розповів, що як тільки побачив цю «картину», миттю рушив до собаки та вдарив декілька разів її кийком і відігнав якнайдалі.

Нацгвардієць зізнається, за дійством спостерігали чимало людей, утім, усі боязно стояли у стороні, переймаючись за власне життя.

«Собака дуже величезна, вочевидь, усі боялися підходити до неї», – ділиться Тарас Боярчук.

Що робити у подібних ситуаціях, на Вашу думку?
Звісно, у подібних ситуаціях потрібно діяти, а не стояти осторонь. Тим більше, у цьому інциденту фігурувала дитина. Схожі випадки можуть травмувати малечу.
Утім, знаю одне: руки не простягати до тварини, можна люто стукнути ногою, або другорядними засобами, які знаходяться поруч. Якщо собака дуже агресивна – можна і кинути в неї каменем.

Окрім того, собака не тільки намагалась забрати життя дитини, а й пошкодила легковий автомобіль Peugeot, припаркований у дворі житлового будинку на вулиці Привокзальна,  у п’ятницю, 11 вересня.

Потерпіла Ірина Комлик розповідає, що у тій місцевості мала певні справи, відповідно, припаркувала поруч автівку. Раптом з вікна будівлі, почувся жінці гучний дитячий крик і гавкіт собаки.

Коли виглянула у вікно, то побачила, що на її машині стоїть дитина, збоку її тримає дідусь, а розлючений собака з усіх сторін кидається на капот автівки, намагаючись вискочити аби ближче бути до дівчинки.

На щастя, пес не зміг дістатися ближче до дитини, бо було надто слизько на автівці.

«Відповідно,  у подібній ситуації, я не могла зняти на пристрій побачене, утім, було чимало свідків цієї пригоди.
Я вибігла миттю на вулицю, і побачила нацгвардійців, які відганяли кийком собаку.
Коли я прибігла на місце інциденту, то побачила злякані обличчя дідуся та його онуки.
Поблизу реабілітаційного центру АТО стоїть чоловік, який був у стані алкогольного сп’яніння тримаючи в руках цигарку
», – пригадує пані Ірина.

Пані Ірина запитала, хто є господарем собаки.

«Стоїть  неохайний чоловік, вдягнений у брудні шорти, і я запитую його, чи це його собака.
Він неохоче відповідає: «Так, моя».
Ви знаєте, що вона зробила?
– А чи маєте Ви будь – яку відеофіксацію?
– Вона окрім того, що пошкодила автівку, напала на дитину
– У вас є відеофіксація? – вкотре розлючено відповідає господар собаки.
– Я відповіла що ні.
– Тоді викликайте поліцію.

Згодом на місце події прибули працівники поліції та зафіксували скоєне. Утім, найприкріше є те, що господареві собаки було байдуже, адже він навіть не поцікався, як почувається дитина та дідусь, а про автівку пані Ірини даремно вже згадувати. Він вважав, що мав рацію. Натомість, працівники Національної поліції взяли докази у всіх сторін інциденту.

 

Наступного дня, за порадою слідчих, потерпіла пані Ірина зателефонувала вкторе до винуватця цієї історії. Утім, його поведінка була нестерпною. З жінкою говорили зверхньо та зухвало.

«Теоретично, моя автівка врятувала життя дитини, ціна питання у 700 грн – це не питання, порівняно з людським життям та потенційною для господаря в‘язницею», – нарікає Ірина Комлик.
«До зустрічі в суді», ось, що пролунало востаннє, під час телефонної розмови з атовцем Ірині.

Звісно, після такого непривітного ставлення, жінка вирішила, що піде до суду. Пані Ірина зізнається, її не цікавить компенсація щодо збитку. Проте, отримані кошти вона прагне віддати дитині, для того щоб компенсувати цей випадок і притягнути до відповідальності винного.
Тому, вона твердо вирішила подавати справу до суду. Попереду у неї зустріч з дільничним та численні дзвінки.

Відома Луцька адвокатеса Яна Кінах наголошує що собака, як і автівка прирівнюється до джерела підвищеної небезпеки. Відповідно, кожен власник домашньої тварини несе обов’язок  та відповідальність за скоєний вчинок свого чотирилапого. Тим паче, ротвейлер входить до переліку небезпечних собак, яких необхідно вигулювати в спеціально відведених місцях і лишень у повідку і наморднику.

Отож до господаря собаки буде застосована адміністративна відповідальність. Крім цього, чоловіка чекає і стягнення матеріальної шкоди в розмірі встановленому порядку вироком суду. Безумовно, власник тварини отримає адміністративну відповідальність за вчинений вчинок свого чотирилапого.

Журналісти Волинь infa неодноразово намагалися вийти на зв’язок з винуватцем цього прикрого інциденту, однак усі спроби марні. Вочевидь, чоловік  має зухвалу та тверду позицію, яка не передбачає вибачення перед потерпілиит та відшкодування матеріальної шкоди.

 

 

3 коментарі

Leave a Comment