Важливо Волинь Новини

Коронавірус на Волині: Луцьк – у помаранчевій зоні

Із серпня в Україні кожні п’ять днів визначатимуть зону обмежень для кожного регіону. Рішення ухвалюватимуть на рівні окремих районів чи міст. Де ж на Волині маємо «острівки благополуччя»? А де є небезпека, що дзвоник у школах не пролунає?

Як свідчить статистика, коронавірус найактивніше окуповує великі міста. Але, на жаль, і мешканці сіл не застраховані від спалахів інфекції. Найбільший із них за останній час стався у Луцькому районі. Під загрозою опинилися підопічні й працівники стаціонарного відділення Центру соціального обслуговування у селі Білосток — престарілі, інваліди. Як почуваються вони зараз?

— Нині на лікуванні перебуває 6 хворих із Білостока, стан їхній — середньої важкості, вони не лежать у реанімації. Нових недужих із цього села не госпіталізовували. А загалом щодня до нас привозять 10—12 осіб із коронавірусною інфекцією, — повідомила медичний директор Волинської обласної інфекційної лікарні Любов Серба.

— Свіжих випадків зараження у селі не виявили, під спостереженням медиків — 27 хворих віком 75—90 років (21 підопічний і 6 працівників закладу). Більшість лікується амбулаторно. Тих, хто був у контакті, повторно обстежать. 3 серпня збігає термін інкубаційного періоду, тоді, якщо все буде гаразд, можна буде зітхнути спокійно, — каже головний санітарний лікар області Наталія Янко.

На жаль, ситуація з поширенням COVID-19 і на Волині, і в Україні не дозволяє розслабитися. За попередню добу коронавірус в державі виявили у 1022 осіб, зафіксовано 21 летальний випадок. Це один із найвищих показників захворюваності за весь час пандемії. Всього ж із початку спостереження занедужало 67 597 українців.

За попередню добу коронавірус в державі виявили у 1022 осіб, зафіксовано 21 летальний випадок. Це один із найвищих показників захворюваності за весь час пандемії.

На Волині станом на ранок 29 липня налічувалося 3694 випадки COVID-19, з них за попередню добу додалося 46. Найбільший приріст інфікованих знову у Луцьку — 23, Луцькому районі — 11, Нововолинську — 5, на Ківерцівщині — 4, у Володимир–Волинському, Ковельському, Маневицькому районах — по 1. Одужало за добу 73 хворих, а загалом — 2661 особа. 84 випадки недуги завершилися летально.

Упродовж двох тижнів залишається стабільною ситуація на «курортній території» — у Шацькому районі, де з початку пандемії зареєстровано всього 33 інфікованих. Чи то коронавірус вирішив не псувати оздоровчий сезон, чи виявляти його ніхто особливо не прагне, але поки що відпочивальники почуваються у безпеці: район має шанси залишитися «зеленим».

Як Волинь виглядає на фоні сусідніх областей? Напередодні на Львівщині діагностували 149 нових випадків захворювання на коронавірус. А всього цю інфекцію виявлено у 9248 жителів. На Прикарпатті 4342 (+118) інфікованих. У Рівненській області — 5837 випадків зараження (+32), хворим від 2 місяців до 81 року.

Щоб не доводилося червоніти…

Як у сусідів, так і у нас, найбільше потерпілих від коронавірусу в обласних центрах. Зокрема, в Луцьку таких понад 870 осіб, за попередню добу додалося 23. Де виникли нові спалахи?

— Тримаємо в полі зору підприємство «РУТА», де було зафіксовано 16 випадків COVID-19. Сподіваємося, не дійде до спалаху на ПрАТ «СКФ Україна», там за два дні виявили двох інфікованих, триває епідрозслідування, обстежуємо контактних осіб, — розповіла Наталія Янко.

Поспілкувалися ми і з начальником управління охорони здоров’я Луцької міської ради Володимиром Лотвіном, який кожен ранок розпочинає з аналізу «коронавірусної статистики».

— COVID-19 іде «в люди», а поодинокі випадки зараження важче контролювати. Наприклад, за попередню добу було виявлено по одному інфікованому на підприємстві «Теремно–хліб», серед викладачів університету, серед приватних підприємців, в управлінні Держ­праці в області. Там, до речі, це вже не перший випадок зараження. Хворіють і люди, які ніде не працюють, перебувають удома. Тому вчасно виявити джерело поширення інфекції складно. Сімейні лікарі в Луцьку на постійному зв’язку з жителями, є підозра на зараження — телефонуйте. У випадку необхідності виїжджають до хворих мобільні бригади, беруть зразки біоматеріалу на дослідження, аби з’ясувати, чи справді це COVID-19. Головне, щоб усі відчували свою відповідальність за епідемічну ситуацію, — наголошує Володимир Олександрович.

«Хворіють і люди, які ніде не працюють, перебувають удома. Тому вчасно виявити джерело поширення інфекції складно».

До речі, пройти тестування у Луцьку тепер стало простіше. Безкоштовно обстежують методом ПЛР пацієнтів із симптомами коронавірусу, хворих на пневмонію, осіб, що контактували з інфікованими COVID-19, тих, хто потребує планової госпіталізації чи операції, а також медиків, працівників поліції, Нацгвардії тощо. Загалом в області методом ПЛР вірусологічною лабораторією обстежено 20 575 волинян, у тому числі за попередню добу — 258 осіб.

Вартість одного дослідження на визначення коронавірусу методом ПЛР обійдеться у 977 грн, забір матеріалу — 92 грн, зробити імуно–ферментний аналіз коштує 158 гривень. І охочих обстежитися є чимало.

Віднедавна в ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» можна пройти тестування на COVID-19 і на платній основі. Вартість одного дослідження на визначення коронавірусу методом ПЛР обійдеться у 977 грн, забір матеріалу — 92 грн, зробити імуно–ферментний аналіз коштує 158 гривень. Це дешевше, аніж у приватних лабораторіях. І охочих обстежитися є чимало.

На думку Володимира Лотвіна, сьогодні Луцьк знаходиться у помаранчевій зоні. З 1 серпня це підтвердить або спростує відповідна програма, яка визначатиме коронавірусний статус кожного міста і району України. «У червоній зоні найсуворіші карантинні обмеження. Саме там буде діяти дистанційне навчання у школах, — розповів учора під час брифінгу очільник МОЗ Максим Степанов. — Щодо перетину кордону між червоною і зеленою зонами, то буде обмежено рух міжміського транспорту, встановлять відповідні блокпости на межі адміністративно–територіальних одиниць».

Із 1 серпня у зеленій і жовтій зонах відкриються дитячі табори. У жовтій заборонять відвідувати будинки літніх людей, лікарні, соціальні установи. Найгірше буде в червоній: там закриється все, як це було в березні–квітні.

Слід зауважити, що МОЗ ділитиме регіони по кольорах залежно від рівня заповненості ліжок, кількості тестувань на сто тисяч осіб, відсотка виявлення інфікованих і динаміки захворюваності. З двома останніми показниками у нас досі не все гаразд. Пильнуймося, щоб не доводилося червоніти

Leave a Comment