Волинь Новини

На Волині вперше діагностували хворобу Лайма

Як стало відомо, у Ратнівському районі зафіксували перший цьогоріч на Волині лабораторно підтверджений випадок захворювання на хворобу Лайма (кліщовий лаймбореліоз).

Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр.

Під час епідеміологічного розслідування встановили, що у чоловіка 9 червня у лісі поблизу селі Гута Ратнівського району вкусив кліщ. Його волинянин вийняв самостійно вдома.

Перші симптоми захворювання, такі як – підвищення температури тіла, слабкість, головокружіння з’явилися 22 червня. Характерної для більшості випадків даного захворювання «кільцевидна еритема» не було. Захворювання протікало в середній формі важкості, після десятиденного стаціонарного лікування, хворого в задовільному стані виписали для продовження лікування в амбулаторних умовах за місцем проживання. У селі Гута кліщовий лаймбореліоз зареєстрували вперше.

До слова, хвороба Лайма (кліщовий лайм-бореліоз) – це природно-вогнищеве, інфекційне, полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями. Зараження також може відбутися при попаданні випорожнень кліща на шкіру з наступним їх втиранням при розчісуванні.

Симптоми іксодового кліщового бореліозу (хвороба Лайма):

– Почервоніння в місці укусу кліща (мігруюча кільцеподібна еритема червоно-рожевого кольору 5-6 cм. в діаметрі. У процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії, іноді до 50 см.), у 30-40% хворих еритема не спостерігається;

– Незначний свербіж в місці укусу кліща;

– Часто разом з еритемою у людини з’являється лихоманка, біль голови, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і млявість.

Leave a Comment