Важливо Волинь Новини

Юрій Погуляйко: Волинська економіка тримає удар

Структура волинської економіки не містить тих галузей, які найбільше постраждали внаслідок введення карантинних обмежень в державі. Тому основні економічні показники за перший квартал на Волині залишилися на тому ж рівні, що й у докарантинні часи.

Про це розповів голова Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко, проаналізувавши основні економічні показники за підсумками першого кварталу 2020 року на Волині. Пишуть на офіційному сайті Волинської облдержадміністрації.

За інформацією очільника області, у січні-березні нинішнього року область виконала планові платежі до державного бюджету  на 101,5%, однак у квітні цей показник знизився до 99,4%, а державний бюджет недоотримав 8,3 мільйони гривень.

Трохи гірша ситуація з показниками у місцевих бюджетів, адже усі заклади, зокрема – розважальної, туристичної та ресторанної індустрії, були зачинені на карантин. Хоча вони і не є ключовими у сплаті податків.

«Нам пощастило, що більша частина бюджетоутворюючих підприємств області представляють так звану критичну інфраструктуру, а вони не припиняли своєї діяльності. Волинь – аграрна область, тому виробництво продуктів харчування, переробка зернових культур та їх збут – стали нашою перевагою. Завдяки їх безперебійній діяльності, в області не відбулось критичних змін, як у інших регіонах, наповнення бюджетів яких залежить від виробництва корисних копалин, енергетики та металургії. Тому, вважаю, маємо не погані шанси вийти із кризи без серйозних втрат», – наголошує Юрій Погуляйко.

Разом з тим, голова ОДА прокоментував дані Державної податкової служби на Волині, що за березень та квітень припинили діяльність 515 фізичних осіб-підприємців:

«Можливо, це тимчасові міри і після завершення пандемії коронавірусу ФОПи відновлять роботу. Передбачувано, що карантинні обмеження найбільше зачеплять малий бізнес, однак зараз спостерігаємо, як активізувалася торгівля у мережі інтернет – усі шукають, як втриматись на плаву у непрості часи. Молоді підприємці сприймають цей час, як новий виклик та швидко адаптуються. Решта ж, звісно, зараз потребуватиме соціального захисту та підтримки».

«Попри те, що зараз багато говорять про втрати, я розглядаю ситуацію, як відкриття нових можливостей. Вигідне географічне розташування Волині може привернути увагу інвесторів, які відтепер розглядатимуть інші території для розміщення виробничих потужностей.

Епідемія, яка розпочалась з Китаю, показала, що не ефективно зосереджувати увесь бізнес в одному регіоні, або країні, бо паралізувати роботу великих фабрик та заводів, які можуть бути ключовими на світовому ринку, досить легко», – підсумував Юрій Погуляйко.

Leave a Comment