Волинь Новини

Волинь потерпає від сміття: як планують очищати область

У Волиньраді обговорили Стратегію розвитку Волинської області на період до 2027 року. Про це йшлося на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів. Про це повідомляє Pravda. Volyn.

Як поінформував директор департаменту економіки та європейської інтеграції обласної державної адміністрації Ігор Чуліпа, в плані заходів передбачено три основні завдання, зокрема, ствоерення сучасної систему управління відходами (роздільний збір і сортування), розвиток нових потужностей з переробки та утилізації відходів і підвищення рівня обізнаності населення щодо поводження з твердими побутовими відходами.

Члени комісії обговорили нагальність потреб будівництва сміттєспалювального та сміттєпереробного заводів. Нагадаємо, у 2017 році припинило діяльність єдине в області підприємство з утилізації та переробки відходів тваринного походження, неякісних харчових продуктів і продовольчої сировини – Ковельська філія ДП «Укрветсанзавод». Членам комісії повідомили, що досі не визначене місцерозташування нового сміттєспалювального заводу, а наразі розробляється план.

Також членам комісії наголосили, що громада зазвичай виявляє супротив щодо будування сміттєпереробних та сміттєспалювальних заводів через їхню шкідливість. Люди висловлюються за закриття полігонів. З такою проблемою нещодавно зіткнулися, наприклад, в Княгининку та на Горохівському полігоні.

Слід зауважити, що за статистикою, сьома частина України – в смітті, а в країні більше 7 тисяч стихійних сміттєзвалищ. Також повідомили, що на сьогодні діючі сміттєзвалища області переповнені, а щороку утворюється 1000 несанкціонованих сміттєзвалищ. Наразі у вільному стані по офіційних 11 полігонах перебуває 1,5 мільйона тонн сміття, це без врахування стихійних сміттєзвалищ, яких більше 50%.

Надалі планують оцінити ситуацію щодо сміттєзвалищ області, доручити ОТГ встановлення контейнерів для збору відходів, вибрати ділянку та знайти інвесторів для будівництва сміттєпереробного заводу. Також поінформували, що інвестор, який планував збудувати сміттєпереробний завод в області, втратив інтерес, проаналізувавши кількість відходів. Відтак, обговорили доцільність створення спільного сміттєпереробного заводу на межі з Рівненською областю.

Члени комісії проголосували «за».

Leave a Comment