Важливо Волинь Новини

Як зберегти зуби здоровими: порада від Луцької стоматологині

Відома Луцька стоматологиня та директор Комунального підприємства “Луцька міська клінічна стоматологічна поліклініка” Черниш Світлана розповіла, чи готові волиняни витрачати чималі кошти на якісні стоматологічні послуги, та що робити, аби бачити їх якомога рідше та платити якнайменше.

Звідки з
’явилося покликання бути стоматологом?
Моєї мачухи донька, була стоматологом у Москві. Отож, було цікаво за нею спостерігати у цій сфері. Вона була прикладом для мене.
Чи готові на Вашу думку волиняни платити за якісні стоматологічні послуги?
Готові, проте не усі мають можливість заплатити кошти  у повному розмірі. Як відомо, якісна стоматологічна послуга не з дешевих. Утім, не усі  пацієнти  мають високі заробітні плати. Ті, які добре заробляють, звичайно грошей не шкодують і обирають якісне лікування.
Хто на сьогодні є Вашими основними пацієнтами?
Відвідують усі: від малозабезпечених до пенсіонерів. Також мільйонери, олігархи і керівництво міста.
Окрім цього у нас існують дві програми, які полягають у відшкодуванні грошей, зокрема: «Здоров’я лучан» для пенсіонерів»,  «Лікування та протезування учасників бойових дій та АТО».
Додаю, що пенсіонери та малозабезпечені категорії не відвідують приватних лікарів, а ходять до нашої поліклініки.
Що порадите волинянам аби попередити себе від будь-яких стоматологічних проблем?
Однозначно, потрібно частіше звертатися до стоматологів. Пацієнти, які відвідують лікарів, економлять свої витрати і уникають ускладнень, які можуть утворитися згодом.  Для дорослих профілактика карієсу – це вторинна профілактика. Полікувати карієс – це просто та недорого. Проте, коли процес затягується – це шкодить здоров’ю та власному гаманцю… Раджу, раз в чотири місяці відвідувати дантиста.
Які три найважливіші принципи стоматології?
Насамперед, стоматологія повинна бути якісною. Окрім цього, лікарі повинні бути доброзичливими до пацієнтів. А найголовніше правило у медицині – «Не нашкодь»
Що не вистачає на Вашу думку сучасній стоматології?
На мою думку, нині усе задовільно, оскільки стоматологія розвивається стрімко. Утім, наша стоматологія повинна мати страхування.
Також в Україні відсутня будь-яка профілактика. Вважаю, вона повинна брати свій початок від дитячого віку. До прикладу, якщо не буде профілактики – хворі не зможуть  побороти навіть звичайнісінький карієс.
Побажання читачам «Волинь infa»?
Бажаю бути здоровими! Окрім цього, дбайте про себе і нехай в Україні панує мир!

Leave a Comment