Важливо Волинь

«Укрпошта» буде надавати банківські послуги в сільській місцевості

Як відомо, поштовий оператор містить 80% своїх відділень в населених пунктах, де банки не працюють. У парламенті знову спробують ухвалити законопроєкт про розширення фінансових послуг “Укрпошти”, яку раніше зобов’язали доправляти додому пенсії і субсидіїдля майже 5 млн пенсіонерів і людей з інвалідністю (№2788). Пише Agronews.ua

Народні депутати пропонують дозволити поштовому оператору виконувати банківські функції в сільській місцевості.

“Через недостатнє банківське покриття (тільки 6% території країни покрито зоною обслуговування банків) існує потреба в підвищенні рівня доступності фінансових послуг для громадян, малого та середнього бізнесу, органів місцевого самоврядування та інших суб’єктів господарювання”, – йдеться в  записці до законопроєкту.

Розробники законопроєкту лобіюють такі пункти:

-вдосконалення порядку виплати пенсій, соціальних виплат, інших видів грошової допомоги через відділення поштового зв’язку, з використанням банківських (поштових) рахунків;
вдосконалення порядку надання послуги поштового зв’язку з переказу коштів;

-забезпечення доступу населення до фінансових послуг на всій території країни;

-підтримка бізнесу у віддалених населених пунктах шляхом збільшення рівня доступності фінансових послуг;
створення умов для підвищення рівня безготівкових розрахунків в країні.

Автори законопроєкту стверджують, що українці, які проживають в сільській місцевості отримають базові фінансові послуги – зможуть відкривати депозити, щоб зберігати гроші, оплачувати карткою комунальні та інші послуги, а також зможуть приєднатися до ринку онлайн-торгівлі.

При цьому топ-менеджмент “Укрпошти” говорить, що не має наміру конкурувати з банками. Адже 80% відділень поштового оператора розташовані в селах, де немає ні банківських відділень, ні банкоматів.

За даними пресслужби “Укрпошти”, в червні 2019 року через POS-термінали було здійснено 206,6 тис. безготівкових операцій на суму понад 92,5 млн. гривень в майже 3000 поштових відділеннях держкомпанії.

Leave a Comment