Волинь

У волинському селі скаржаться на птахоферму, яка порушує санітарні норми

Жителька села на Волині скаржиться на підприємство, яке за її словами не дотримується норм закону України про санітарно-захисні зони.

Таку скаргу жінка опублікувала в Електронній книзі скарг.

Жителька села Звиняче Горохівського району Оксана Мельник скаржиться, що  птахоферма ТзОВ «Астра», яка працює на території села з 2012 року, має порушення у забезпеченні санітарно-захисних зон.

Санітарно-захисні зони для тваринницьких та птахівничих сільськогосподарських підприємств встановлюються у відповідності з Державними санітарними правилами планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 червня 1996 р. №173, Державними будівельними нормами України 360-92* “Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень” та Державними будівельними нормами України Б.2.4-3-95 “Генеральні плани сільськогосподарських підприємств”. Так, для птахофабрик, на яких утримують до 100 тисяч курей-несучок та до мільйона бройлерів на рік передбачається розмір санітарної зони 300 метрів.

Осінню зявилася інформація про розширення ферми, тому місцеві жителі почали бити на сполох.

«Тут уже є порушенні санітарно захисні зони до найближчих житлових приміщень менше ніж 300 метрів, зараз їх хочуть зменшити майже вдвічі. Ми зафіксували порушення правил утилізації відходів. Виливають каналізаційні відходи під людські хати, вивозить дохлих курей на покинуті колгоспні двори. Ми писали звернення до місцевої влади, але відповіді не отримали. Наша місцева влада нічого не робить, не пускають людей на сесії сільської ради, переносять громадські слухання  ( уже втретє ), інформують про дату але не вказуючи години», – йдеться у текст скарги.

Виданню ВолиньInfa не вдалося зв’язатися із представниками сільської ради, щоб ті прокоментували ситуацію

Оксана Мельник стверджує, що місцеві жителі зверталися до районної ради, до міністра екології, до народних депутатів, але скрізь отримували відповідь, що порушень немає. Тільки після виходу сюжету про курники на телеканалі «Аверс» в село приїхала поліція і відкрила кримінальне провадження.

Leave a Comment