Волинь Новини

Чорний борщ із Шацького краю: секрет приготування давньої волинської страви

Чорний борщ — автентична страва Шацького краю на Волині. Традиційно її готують в той день, коли колють кабана і є свіжина.

Про це Суспільному розповіла мешканка села Смолярі-Світязькі Галина Жипа. З її слів, такий борщ у її родині варять перед зимовими святами.

“Перед Різдвом колемо кабана і варимо борщ. Ну то й перед Пасхою колють, хто теж може варить, — говорить господиня. — От сусіднє село Столинські Смолярі: там юшку варять. Там борщу не варять. Як яке село”.

Господиня Галина з чоловіком Олександром на кухні. Суспільне Луцьк

Чорний борщ, говорить господиня, — це борщ з квашених червоних буряків та м’яса, але з додаванням свіжої крові свині наприкінці страви.

“Борщ варимо червоний, як в нас свіжина. А кров вливаємо під кінець, вже як звариться борщ. Чому чорний? Напевно, що кров додається, а вона як вариться, чорний борщ стає”, — каже волинянка.

Свіжа свиняча кров — основний інгредієнт чорного борщу. Суспільне Луцьк

Галину Жипу варити чорний борщ навчила бабуся.

“Собі варю, свою дочку навчила. Вона зараз замужем у сусідньому селі, а там чорний борщ не варять. А вона варить, як в їх свіжина. Дочка одна любить, друга не любить. Зяті люблять, — зізнається жінка. — Хто любить, той їсть. То на любителя, буду так казати, той борщ. В нас всі люблять, всі їмо”.

Чорний борщ, приготовлений за давнім рецептом Шацького краю. Суспільне Луцьк

Для чорного борщу спеціально за кілька днів квасять червоний буряк.

“Ми перед тим, як колоти кабана, бурячки червоні ріжемо кубиками й присолюємо водичку і квасимо в теплому місці в глечикові. Так смачніший борщ, щоб не додавати оцту, бо мають свою кислоту бурячки”, — каже господиня.

В одному з глечиків — квашений червоний буряк, в другому — свіжа кров до чорного борщу. Суспільне Луцьк

У каструлю з водою спершу кидають проціджені квашені буряки, кубиками нарізану цибулю і доводять до кипіння. Далі до борщу кидають субпродукти.

“Водичка не солиться, бо буряки квашені вже присолені. Варимо буряки десь пів години і додаємо кістку з під горлиці, нирки і печінку легку і тяжку. Кісточки в нас уже порубані. Бо хлопці, як розбирають кабана, вони вже рубають там”,— говорить Галина Жипа.

Кістки та субпродукти зі свині, які додають у чорний борщ. Суспільне Луцьк

До борщу під час приготування додають лавровий лист, чорний перець та часник для пікантного смаку. А насамкінець у борщ вливають кров.

“Давай будемо їсти борщ. І будемо ждати миру, щоб приїхали наші діти, і ми зробили свіжину і всі зібралися до купи: і дітки, і внуки, і свати”, — каже господиня.

Галина Жипа з чоловіком Олександром смакують звареним чорним борщем. Суспільне Луцьк

Як додала Галина Жипа, картопля у борщ не дається. З чорним борщем найкраще смакує запечена в лушпинні картопля у печі.