Волинь Новини

На Волині вперше за останніх 7 років виявили африканську чуму у домашньої свині

У селі Володимирівка зафіксовано спалах африканської чуми свиней в приватному господарстві. Через виявлений випадок на території Володимирського району на 40 днів запроваджено карантин.

Читайте також: На Хрінницькому водосховищі невідомі особи спорудили дамбу

Рішення про карантин ухвалили напередодні учасники засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Володимирській райдержадміністрації, розповів Суспільному головний спеціаліст ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в області Сергій Войтюк.

З його слів, 11 червня 2024 року жителька села Володимирівка повідомила Володимирську районну ветлікарню про те, що в її господарстві загинула свиня.

“Фахівці, які прибули на місце, виявили труп домашньої свині з клінічними ознаками, характерними для африканської чуми свиней. Матеріал від тварини був направлений у Волинську регіональну лабораторію. Результати дослідження підтвердили вірус африканської чуми свиней”, — каже Сергій Войтюк.

За словами головного спеціаліста, у домогосподарстві жінки були свиня і двоє поросят, їх умертвили й захоронили в спеціально визначеному місці. Приміщення, де утримувалася хвора на африканську чуму домашня свиня, дезінфікували. Провели фахівці й дератизацію господарства, де був виявлений випадок.

“У селі Володимирівка, який визнано неблагополучним пунктом, ветлікарі вилучили та захоронили у спеціально визначеному місці всіх свиней, яких утримували місцеві мешканці”, — говорить Сергій Войтюк.

За рішенням надзвичайної протиепізоотичної комісії встановлена зона захисту — територія в радіусі 3 кілометрів навколо села Володимирівка. Визначена й зона нагляду в радіусі до 10 кілометрів, до якої входять населені пункти: Фалемичі, Хобултова, Заріччя, Шистів, Поничів, Когильне, Острівок, Льотниче, Людмильпіль, Бегета, Підгайці, Хмелівка, Селець, Зимне, Володимир.

“У цих зонах навколо території вогнища провели облік всього свинопоголів’я та попередили власників тварин про заборону продажу та безконтрольного забою свиней”, — каже головний спеціаліст ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в області.

За словами Сергія Войтюка, карантин на території Володимирського району скасують, якщо впродовж 40 днів не виявлять нових випадків хвороби. Востаннє африканську чуму серед свійських свиней на Волині фіксували у 2017 році в селі Хотешів Камінь-Каширського району, додав головний спеціаліст.

Довідково: африканська чума свиней — інфекційне захворювання свійських та різних видів диких свиней, збудником якого є вірус. Проявляється гарячкою, синюшністю шкіри та крововиливами внутрішніх органів. Для людей ця хвороба не несе небезпеки, а для свиней є летальною. Ліків та вакцини від африканської чуми немає, тому важливо не допускати її поширення.

Читайте також наші новини у Facebook