Волинь Новини

На Волині із дружини чиновника, який за бюджетні кошти замовляв у неї солодощі, стягнуть майже 50 тисяч гривень

Начальник управління культури, молоді, спорту та туризму виконавчого комітету Ковельської міської ради замовляв у своєї дружини-підприємиці солодощі, сценічні костюми та інші товари. За конфлікт інтересів чиновника судили ще торік. Нещодавно ж Господарський суд Волинської області визнав один із договорів поставки недійсним та вирішив стягнути гроші з дружини посадовця., – пише Сила правди. 

Про це йдеться у рішенні Господарського суду Волинської області від 3 червня 2024 року.

Йдеться про начальника управління культури, молоді, спорту та туризму виконавчого комітету Ковельської міської ради Андрія Мигулю. За конфлікт інтересів його судили ще у 2023 році. Постанова про притягнення його до відповідальності набрала чинності 10 жовтня минулого року.

Як йдеться у документі, з листопада 2021 року до кінця травня 2023 року він укладав від імені управління договори на постачання товарів з дружиною-підприємицею Оленою Мигулею. У неї управління культури, молоді, спорту та туризму купувало сувенірну продукцію, рамки для фото, сценічні костюми та плаття, солодощі для відкриття міської ялинки та інші товари. Загалом було укладено дев’ять договорів на 212,8 тисячі гривень. Через це на посадовця склали низку адміністративних протоколів щодо конфлікту інтересів.

У ході розгляду справи Андрій Мигуля визнав провину у вчиненні правопорушень, пов’язаних з корупцією та розкаявся. Під час суду він прохав врахувати те, що має на утриманні трьох дітей, двоє з яких є неповнолітніми, а старший син навчається у вищому закладі освіти та «потребує немалих коштів». Тоді Ковельський міськрайонний суд Волинської області визнав Андрія Мигулю винним і присудив 3400 гривень штрафу.

Наприкінці лютого вже цього року до Господарського суду Волинської області звернулася прокуратура, аби визнати один з договорів недійсним. Йшлося про угоду, укладену наприкінці 2022 року на придбання солодощів для відкриття міської ялинки загальною сумою 42 тисячі гривень. У суді прокуратура також вимагала стягнути кошти з дружини посадовця та з управління культури. На розгляд цієї справи ніхто із відповідачів не з’явився: ні представники управління культури, молоді, спорту та туризму, ні підприємиця Олена Мигуля.

Суд врахував попередню постанову Ковельського міськрайонного суду.

«На переконання суду, факти та обставини, встановлені постановою Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 28.09.2023 у справі № 159/5271/23, згідно ст. 75 ГПК України, мають приюдиційне значення для даної справи, відтак, не підлягають доказуванню», – йдеться у рішенні господарського суду.

У суді зазначили, що Андрій Мигуля, як начальник управління культури, молоді, спорту та туризму виконавчого комітету Ковельської міської ради, не мав права укладати договір із ФОП Мигуля Олена Павлівна, оскільки остання є його дружиною, та між ними наявний як приватний інтерес, так і реальний конфлікт інтересів. Тож Феміда дійшла висновку, що договір купівлі-продажу солодощів слід визнати недійсним, бо він суперечить вимогам антикорупційного законодавства, інтересам держави та суспільства. Відповідне рішення Господарський суд Волинської області ухвалив 3 червня 2024 року.

За цим рішенням також мають стягнути кошти в дохід держави з Олени Мигулі та з управління культури, молоді, спорту та туризму виконавчого комітету Ковельської міської ради – по 42 тисячі гривень. Також з них стягнуть по 4542 гривень судового збору. Це рішення поки не набрало законної сили.

Андрій Мигуля продовжує керувати управлінням культури, молоді, спорту та туризму виконкому Ковельської міської ради. За даними аналітичної платформи YouControl, цю посаду він обіймає з березня 2021 року. З 2020 року він також є депутатом Ковельської міської ради від «Аграрної партії України» та заступником голови постійної комісії з питань планування, бюджету і фінансів. Його дружина Олена Мигуля теж була обраницею ради, втім у лютому 2024 року склала повноваження.

Читайте також наші новини у Facebook