Волинь Новини

Мати паспорт і код: як оновлюють дані в ЦНАПІ на Волині

З 18 травня до 16 липня 2024 року всі військовозобов’язані чоловіки та жінки повинні оновити свої військово-облікові дані. Зробити це можна безпосередньо в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у спеціальному додатку «Резерв+» або в центрах надання адміністративних послуг.

Читайте також: Скандал у Запоріжжі: працівникам онкоцентру роздали повістки і оголосили в розшук

Про це йдеться в сюжеті «12 Каналу».

У Ковельському ЦНАПі така послуга з’явилася 18 травня. Станом на 22 травня, за словами начальниці, нею скористалися понад 50 чоловіків, які віком від 18 до 60 років. Ажіотажу та черг у приміщенні немає.

«Для заявників достатньо мати із собою паспорт, код платника податків і подати актуальний мобільний номер та електронну пошту», – зазначила начальниця управління ЦНАП Ковельської міськради Ольга Чайка.

У Ковелі оновити свої військові дані можна як у ЦНАПі на вулиці Незалежності, так і в його територіальному підрозділі на вулиці Драгоманова. До якого спеціаліста йти – вирішує система. Усе, що потрібно, – взяти талон.

Із таким талоном до спеціалістки ЦНАПу прийшов ковельчанин Олег. Він – священник місцевої церкви ПЦУ. «Я більше довіряю паперовій формі реєстрації, ніж електронній, тому вирішив відвідати ЦНАП», – зазначив чоловік.

Для оновлення даних у нього попросили паспорт громадянина України та ідентифікаційний код. Актуальний номер телефону система перевіряє самостійно.
Всю інформацію адміністраторка вносить в електронну систему, вона автоматично підтягується в реєстр «Оберіг». На оновлення військово-облікових даних ковельчанину знадобилося не більше за десять хвилин.

Після закінчення процедури отримав завірений підписом та печаткою ЦНАПу витяг із реєстру. У ньому вказується прізвище, ім’я, по-батькові, військове звання, бронювання чи відстрочка, якщо вони є, де саме особа перебуває на обліку. Тобто всі дані, які містяться в реєстрі. Повісток чи направлень на ВЛК у центрах надання адмінпослуг не видають.

Як запевняли в Мінцифри, оновити дані через ЦНАП можна навіть якщо у військовозобов’язаних немає військового квитка, якщо вони багато років не були у військкоматі або з певних причин не оновлювали дані в ТЦК.

Але електронна система може і відмовити у видачі витягу. Серед найпоширеніших причин – у ТЦК немає жодної інформації про вас як про особу.

«У такому випадку приходить інформація про особу, де ми бачимо, що їй не присвоєно індивідуальний номер. Їй потрібно спершу звернутися в центр комплектування, щоб внести в систему «Оберіг» інформацію про себе», – акцентувала начальниця управління ЦНАПу.

До ТЦК спрямовують і у випадках, коли в єдиній базі даних інформація про вас має помилку або ж ви перебуваєте в розшуку.

«Поліцію ми не викликаємо. Це не наша компетенція. Ми просто повідомляємо людині кінцевий результат, що вона не буде занесена в систему і є в розшуку. Людина тоді вже може сама проявити ініціативу і звернутися в ТЦК за роз’ясненням», – зазначила адміністраторка Катерина Кузьмич.

Станом на 22 травня із п’ятдесяти людей, які для оновлення даних обрали ковельський ЦНАП, десять відсотків муситимуть звернутися в ТЦК та СП.

Якщо до 16 липня військовозобов’язані чоловіки та жінки не оновлять дані, то нестимуть відповідальність. Якщо під час перевірки документів ви не матимете військово-облікового документа, то можуть вручити повістку або примусово доставити у ТЦК та СП.

Передбачена й адміністративна відповідальність – штраф від 17 до 20,5 тисячі гривень. Але від оновлення даних таке покарання не звільняє. Також ТЦК та СП має право подати заяву до суду про обмеження особи в керуванні транспортними засобами.

Читайте також наші новини у Facebook