Волинь Новини

Заборона публікацій судових рішень про мобілізацію і ухилянтів: ВР ухвалила скандальний закон у першому читанні

За відповідне рішення проголосували 250 нардепів.

Читайте також: Скандал у Володимирі: жінка побила комунальників, бо не хотіла сплачувати за воду

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт №7033-д про заборону публікації у відкритому Реєстрі судових рішень щодо мобілізації, ухиляння від військового обов’язку та військового обліку, а також щодо колаборантів та державних зрадників.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Нардепка від “Євросолідарності” Ірина Геращенко назвала цей документ “дуже поганим”. Нардепка зауважила, що цей закон закриває від громадськості рішення у справах, пов’язаних із війною, нацбезпекою, військом та мобілізацією — саме ці теми становлять значний суспільний інтерес.

“Пропонується на час воєнного стану та рік після обмежити доступ до судових рішень у справах, які становлять особливий суспільний інтерес. Й надати суддям право на власний розсуд вилучати із судових рішень інформацію, що “може зашкодити безпеці” у справах, розглянутих у відкритому засіданні. По-третє, пропонується суттєво розширити перелік відомостей, які не можна розголошувати”, — зазначила депутатка.

Геращенко вказала на один із недоліків. Наприклад, після вступу в силу нового закону про мобілізацію люди, які оновлюють дані в ТЦК, дізнаються про справи проти себе. А цей законопроєкт тільки посилить проблему, вважає нардепка.

Що відомо про законопроект №7033-д

Нагадаємо, що законопроект №7033-д пропонує закривати окремі відомості в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Таке рішення нардепи пояснюють “чутливістю цієї інформації в умовах війни”. Доступ до рішень обіцяють відкрити через один рік після закінчення воєнного стану.

“З мотивів безпеки, загальний доступ до судових рішень у кримінальних провадженнях щодо осіб, які підозрюються чи обвинувачуються у вчиненні кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки, у сфері охорони державної таємниці, недоторканості державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації або проти встановленого порядку несення військової служби забезпечується через один рік після дня закінчення (скасування) воєнного стану”, – йдеться у документі.

“По ньому вже мали висновок комітету, але запропонували переглянути його у зв’язку з тим, що парламент ухвалив законопроєкт про мобілізацію. Тепер окремі види судових рішень, які стосуються санкцій за невиконання свого військового обов’язку, теж пропонується закривати” – розповідав раніше член Комітету Верховної Ради з питань правової політики, народний депутат Роман Бабій.

Читайте також наші новини у Facebook