Новини

Спілкування ТЦК і поліції з військовозобов’язаними фіксуватиметься на відео

Запис процесу повідомлення військовозобов’язаного поліцейськими та представниками ТЦК обов’язково має бути зроблений на відео.

Читайте також: Чи може виїхати за кордон чоловік, який має дружину з інвалідністю II групи

Процес оповіщення військовозобов’язаного поліцейськими та представниками ТЦК і СП повинен обов’язково фіксуватися на відео. Так будуть докази на випадок, якщо військовозобов’язаний відмовиться від спілкування або з боку представників будуть здійснюватися протиправні дії.

Про це заявив голова Національної поліції України Іван Вигівський.

“Основою діяльності поліції є нормативно-правова база”, – підкреслив він.

Також він зауважив, що ці алгоритми щоденно контролюються усім особовим складом.

Стосовно відповідальності поліцейських, керівник Нацполіції зауважив, що згідно з ч. 1 ст. 19 Закону України “Про Національну поліцію”, поліцейські несуть різні види відповідальності за протиправні дії, від кримінальної до дисциплінарної, залежно від конкретного випадку.

“Щодо документування взаємодії з громадянами, закон №3633-ІХ вимагає фото- та відеофіксації процесу перевірки документів під час спілкування представників ТЦК і СП або поліцейських з громадянами”, – розповів Вигівський.

Таким чином, наголосив він, фото- та відеофіксація є обов’язковою процедурою.

Щодо скарг на неправомірні дії поліцейських, керівник Нацполіції пояснив, що будь-який громадянин може повідомити про такі випадки за номерами 102 або 112 та на гарячі лінії.

“Реакція буде негайною”, – підтвердив Вигівський.

Голова Нацполіції зазначив, що окрім механізму фіксації дій співробітників, у Нацполіції діють підрозділи, що постійно контролюють особовий склад щодо можливих протиправних дій.

Також він зазначив, що поліцейські можуть проводити перевірку військово-облікових документів громадян, оскільки це важливо для дотримання військовозобов’язаними вимог закону про мобілізацію.

Читайте також наші новини у Facebook