Волинь Новини

Росіянка, яка 17 років живе на Волині, хоче отримати громадянство України

35-річна Тетяна Винокурова — громадянка Росії, яка 17 років тому переїхала на Волинь. Жінка має посвідку на постійне проживання в Україні, але у січні 2023 року у неї закінчився термін дії закордонного паспорта Росії. Тепер за прострочений документ платить штрафи.

Читайте також: Низький уклін: четверо воїнів з Рівненщини загинули на фронті

Суспільному Тетяна Винокурова розповіла: з 5 років виховувалася у дитячому будинку. 17 років тому в Росії познайомилася з ковельчанином, вийшла заміж. Нині живе і працює в Ковелі, виховує трьох дітей, з чоловіком розлучена.

Перша спроба Тетяни Винокурової змінити громадянство

У 2013 році Тетяна Винокурова виготовила закордонний паспорт Російської Федерації та отримала посвідку на постійне місце проживання на території України. Тоді ж, з її слів, намагалася позбутися російського громадянства.

“Я зверталася в консульство Росії у Львові, щоб змінити громадянство. Юрист мені назвав чималу суму грошей, яку я маю заплатити, щоб вони зібрали всі документи. Для мене тоді це була непідйомна сума. Якби я знала, що почнеться війна, то звісно я б пробувала кожен рік”, — каже Тетяна Винокурова.

За прострочений документ — штраф

У січні 2023 року у жінки закінчився термін дії закордонного паспорта Російської Федерації. З її слів, напередодні восени намагалася виїхати до Польщі, аби у російському консульстві оновити документ.

“Але до Польщі мене не впустили. Наразі на території України закордонний паспорт неможливо зробити, бо тут закриті всі консульства Росії. Але і виїхати теж не можу, бо термін дії паспорта закінчився”, — говорить Тетяна Винокурова.

Тетяна Винокурова.

Зі слів Тетяни Винокурової, у грудні 2023 року за прострочений закордонний паспорт Російської Федерації вона сплатила штраф понад 3 тисячі гривень. Через пів року, якщо питання не вирішить, суму штрафу подвоять.

“Не вибирала я там, де народитися, але дуже соромно, що з такої країни, яка на нас напала. Я проживаю в Україні, тут працюю і не збираюся звідси виїжджати. Я згідна взагалі відмовитися від цього громадянства, якщо є така можливість і отримати громадянство України”, — зізнається Тетяна Винокурова.

Які законні підстави для перебування іноземців в Україні

Для законного перебування на території України іноземці повинні мати чинний документ, що посвідчує особу та посвідку на проживання, розповідає начальник відділу Управління Державної міграційної служби України у Волинській області Микола Поліщук. З його слів, у разі втрати або закінчення терміну дії документа наступає адміністративна відповідальність.

“Це стосується проживання іноземців та осіб без громадянства за недійсними документами або документами, термін дії яких закінчився. Мінімальний штраф — 3 400 гривень”, — каже начальник відділу організації запобігання нелегальній міграції Управління Державної міграційної служби Волині Микола Поліщук.

Начальник відділу організації запобігання нелегальній міграції Управління Державної міграційної служби у Волинській області Микола Поліщук.

Зі слів Миколи Поліщука, торік за порушення міграційного законодавства на Волині оштрафували понад 170 іноземців.

“Якщо говорити про громадян Російської Федерації, дипломатичні установи країни-агресора не працюють на території України. Однак ці установи працюють за межами України. Зокрема, в Республіці Польща, Угорщині та Молдові”, — говорить Микола Поліщук.

Куди Тетяна Винокурова звернулася за допомогою

15 квітня 2024 року Тетяна Винокурова написала листа до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, у якому просить допомогти вирішити її питання.

Представниця Уповноваженого у Волинській області Юлія Спас телефоном Суспільному підтвердила, що лист до офісу омбудсмена надійшов. Зараз, з її слів, триває перевірка документів, а далі — розгляд самої справи, який займе орієнтовно 2-3 тижні.

Читайте також наші новини у Facebook