Новини

Як оформити відстрочку від мобілізації: адвокат озвучив алгоритм

Право на отримання відстрочки не надається автоматично. Його треба реалізувати у Територіальному центрі комплектуванні та соціальної підтримки (надалі – ТЦК), шляхом проходження певної процедури.

Читайте також: Навіки в строю: в результаті ракетного обстрілу загинув Герой з Волині

OBOZ.UA публікує поради юриста щодо алгоритму проходження цієї процедури. Як вказує адвокат, перш за все, треба мати підставу для отримання відстрочки, вказану в законі “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Зазвичай, коли така особа з’являється у ТЦК, перше, що її просять зробити – це пройти військово лікарську комісію (надалі – ВЛК).

Адвокат зазначив, що, попри існування судових рішень, що для отримання відстрочки необов’язково проходити ВЛК, на практиці представники ТЦК наполягають на проходженні ВЛК на першому етапі контакту з ТЦК.

Зокрема:

– Після проходження ВЛК, якщо людину визнали придатною, уповноважена особа ТЦК питає у військовозобов’язаного чи є у нього (неї) право на відстрочку. Якщо є, то треба надати документи, що підтверджують це право

– Щоб ваші документи не були втрачені, бажано підготувати заяву з проханням надати відстрочку, посилаючись на відповідний пункт ст. 23 ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, а документи, які доказують ваше право на відстрочку, приєднати в якості додатків до вищевказаної заяви

Окремо, з собою потрібно мати два екземпляри заяви:

– перший екземпляр з додатками ви передаєте особі, яка уповноважена отримувати такі документи

– на другому екземплярі вашої заяви просіть, щоб особа розписалась про отримання, зазначивши: свою посаду, ПІБ, дату, підпис і бажано, але необов’язково, печатку ТЦК

Якщо уповноваженої особи немає на місці або вам письмово не підтвердили отримання заяви, потрібно подати заяву з усіма додатками цінним листом з повідомленням про вручення через “Укрпошту”. Так у вас буде 100% доказ того, що ви передали, а ТЦК отримав вашу заяву з додатками.

Додатки бажано нотаріально завірити, щоб не носити з собою оригінали та не віддавати їх (нотаріально завірена копія прирівнюється до оригіналу. Одразу зробіть у нотаріуса 2-3 копії всіх документів).

Після передачі заяви з документами уповноважена особа ТЦК перевірить їх і винесе рішення щодо надання вам відстрочки. Якщо чогось буде не вистачати – донесіть через заяву або супроводжувальний лист по алгоритму вказаному вище.

Строки надання відстрочки, за словами адвоката, не встановлені, але:

– В середньому треба чекати до 1 місяця.

– Вам повинні видати тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, якщо у вас до цього часу не було військового квитка. Як правило, це документ формату А5 з вашою фотокарткою, на якому не пишуть про відстрочку

– Також вам можуть надати окремий документ, який про це свідчить або взагалі не видати жодного. Дані про відстрочку будуть розміщені в електронному реєстрі військовозобов’язаних “Оберіг”

Як зазначив адвокат, на КПП або в інших місцях представники ТЦК можуть перевірити наявність вашої відстрочки через “Оберіг”.

В Україні з початку повномасштабної війни триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов’язаних громадян призивають на службу. Проте ціла низка категорій українців можуть отримати відстрочку від мобілізації.

На сьогоднішній день відстрочку можуть отримати військовозобов’язані громадяни з таких причин:

– за станом здоров’я;

– за сімейними обставинами;

– через професійну діяльность;

– за наявності бронювання;

– для здобуття освіти, викладання чи заняття науковою діяльністю.

Cлід пам’ятати, що відстрочка та звільнення від служби – це не одне й те саме. У випадку з відстрочкою громадянин у майбутньому може її втратити і бути призваний в армію.

За сімейними обставинами правом на відстрочку можуть скористатися українці, на утриманні яких є троє та більше дітей віком до 18 років. Також звільнити від служби можуть людину, яка самостійно виховує дитину віком до 18 років. Це саме стосується опікуна, прийомного батька, який виховує дитину з тяжкими хворобами.

Отримати відстрочку також можуть громадяни, які зайняті доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, батьками своїми або дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

У зв’язку з професійною діяльністю отримати право на відстрочку можуть народні депутати, працівники органів військового управління, підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Нацгвардії, ДПСУ, НАБУ, а також інші військовозобов’язані чи окремі категорії громадян передбачених законом випадках.

Читайте також наші новини у Facebook